Slovenija 29.12.2011 11:31

Predstava Macbeth po Shakespearu navdušila ameriško občinstvo

New York, 29. decembra - Predstava Mini teatra Macbeth po Shakespearu Heinerja Müllerja v režiji Ivice Buljana je na gostovanju v newyorškem gledališču La MaMa navdušila ameriško občinstvo. "To je predstava, ki jo morate videti," je zapisal newyorški kritik, teatrolog in profesor Randy Gener.

Gener je predstavo za spletni portal o umetnosti in kulturi In the theater of One World označil kot fenomenalno in jo uvrstil v sam vrh desetih izbrancev lestvice najboljših gledališč na svetu v letu 2011, so sporočili iz Mini teatra.

"Izredno fizična, mišična in glasna Buljanova minimalna produkcija postavlja Macbetha v golo, krvavo in amoralno opustošeno pokrajino, kjer nasilje rojeva nasilje brez konca in kraja. Müller dodaja like in prizore - še najbolj opazen je kmet, ki ga ubijejo, ker ni plačal najemnine, njegovo truplo, ki ga njegova vdova in sin skušata odvleči, pa požrejo psi. Postavljeni smo v svet, kjer nasilje, ki ga izvaja vladajoča elita, pronica navzdol vse do navadnega človeka, kjer se okrutni in surovi vojaški razred predaja orgijam, pijači in razuzdanosti med izpadi divje in krvave pohote. Nihče ni nedolžen, nihče ne ostane nedotaknjen," so zapisali na spletni strani theatreoftheworld.org.

"To je nedvomno največja in najbolj eksplozivna predstava o strahovitem propadu lika, ki jo je gledališče v New Yorku videlo od zvezdnega nastopa igralca Marka Rylancea," je ocenil Gener.

In še: "Macbeth po Shakespearu si z mišicami utira pot v odličnost. Prevzema, odbija in izziva. Je brezsrčen, poguben in vselej prisoten bič. Adrenalinsko pehanje vzponov, meje pretiranih ambicij, nasilje v mentaliteti drhali, seksualnost prevladovanja in otrdela brezbrižnost do človeškega življenja - to so prizori, ki ne poznajo zgodovinsko časovnih obdobij in nimajo geografskih omejitev."

Profesor na Stella Adler Studio of Acting v New Yorku Carlos Caldart pa je predstavo ocenil z besedami: "Gledati predstavo Macbeth After Shakespeare je izreden užitek. Popeljala me je na fantastično potovanje, vendar pa me je istočasno - tako kot pri Brechtu - spomnila, da sem v gledališču in da sta nasilje in pohota prav toliko prisotna v mojem življenju kot v življenju likov na odru. Vonj po mesu mi je skorajda sprožil glavobol in postal sem nekako tako umazan kot igralci."

Predstava, nastala v koprodukciji s Cankarjevim domom in Novim kazalištem Zagreb, je leta 2009 prejela veliko Borštnikovo nagrado. Borštnikovi nagradi sta tedaj prejela tudi Marko Mandić za vlogo Macbetha in Jure Henigman za najboljšega mladega igralca. V njej nastopajo še Milena Zupančič, Polona Vetrih, Jurij Drevenšek, Jose, Stipe Kostanić in Domen Valič.