Na hitro prelistano 31.12.2011 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 31. decembra - Pri založbi Modrijan so izdali roman Nicka Cavea Smrt Zajčija Munra, pri KUD Lemi pa delo Mateja Krajnca Klavir je tist, ki tanka: Glasba Toma Waitsa 1971-1980. Pri LUD Šerpi so izšle Druge zgodbe Uroša Sadka, pri založbi Učila International pa so za mlajše bralce izdali novo knjigo o Groznem Gašperju, ki se mu tokrat pridruži zombi vampir.

Ljubljana. Knjiga avtorja Uroša Sadka z naslovom Druge zgodbe. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Uroša Sadka z naslovom Druge zgodbe.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Francesce Simon z naslovom Grozni Gašper in zombi vampir. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Francesce Simon z naslovom Grozni Gašper in zombi vampir.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Nicka Cavea z naslovom Smrt Zajčija Munra. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Nicka Cavea z naslovom Smrt Zajčija Munra.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Mateja Krajnca z naslovom Klavir je tisti, ki tanka. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Mateja Krajnca z naslovom Klavir je tisti, ki tanka.
Foto: STA

SMRT ZAJČIJA MUNRA - DRUGI ROMAN AVSTRALSKEGA USTVARJALCA NICKA CAVEA

"Smrt Zajčija Munra je romaneskni roadmovie s kinematično teksturo, še bolj pa blodnjava črna komedija na sila iskrivem, zračnem substratu," je zapisano na zadnji strani knjige. Delo je prevedel Andrej Pleterski, ki je zapisal, da Nick Cave v svojem drugem romanu - v njegovem prevodu je pri Modrijanu izšel tudi roman Ko je oslica zagledala angela - niza specifične ubeseditve, tokrat redkeje upesnitve; odpira namreč načrtno drugačne registre z nenavadnimi, a fluidnimi kombinacijami in komparacijami, celo v urbanem slogu raperskih besedil. Iz naslova romana, izdanega 20 let po prvencu, je razvidno, da avtor bralcu ni želel zamolčati, kako osrednji lik konča, slej kot prej pač umre. Toliko bolj se zato delo bere kot analiza Zajčijevega vse bolj vražjega početja in poti, med katero avtor s številnimi izostrenimi podrobnostmi gradi sila prepričljiv psihološki portret antijunaka. Tega nasloni na odnos do devetletnega sina. Roman se da brati tudi kot študijo družinske disfunkcionalnosti, v kateri je na preizkušnjo postavljena očetovska vloga v otrokovem življenju. Zajči je oče, sin in mož, ki s sinom Zajčijem mlajšim v rumenem fiat puntu vijuga po neposredni okolici angleškega Brightona, s katerim ima Cave že več kot desetletje tudi osebno bivalno izkušnjo. Nick Cave (1957) je avstralski pisatelj, pesnik, glasbenik in pevec.

KLAVIR JE TIST, KI TANKA - TEORETSKO DELO MATEJA KRAJNCA O ZGODNJEM OBDOBJU TOMA WAITSA

Klavir je tist, ki tanka avtorja Mateja Krajnca je esej o zgodnjem obdobju življenja Toma Waitsa. Krajnc pri tem zajema iz obdobja med letoma 1971, ko je Waits naredil prve demo posnete za založbo Manifesto, in 1980, ko je posnel zadnji studijski album za založbo Asylum. Delo, ki ima obliko študije, nosi naslov po Waitsovi pesmi "The Piano Has Been Drinking" iz leta 1976. V letu 2011 je Waits najavil nov studijski album, kar je vzpodbudilo Krajnca, kot je zapisal v uvodu, k zapisu krajše študije. Krajncu je osebno najljubše zgodnje Waitsovo ustvarjanje, vendar to ni razlog za omejitev. Knjižica je po Krajnčevem mnenju nekakšna zaokrožena in ne preobsežna celota.

DRUGE ZGODBE - ZBIRKA KRATKIH ZGODB UROŠA SADKA

Zbirka Druge zgodbe Uroša Sadka je niz kratkih pripovedi, krokijev, ki skopo zarisujejo vsakokratno narativno pokrajino. Prav sunkovita forma pa je piscu izhodišče, iz katerega se podaja tistemu, kar ga zares zanima - k miselnim prebojem, nepričakovanim uvidom, ki v vsakdanu nastopajo kot kratki, bežni sunki. Pisca v prvi vrsti ne zanimajo odnosi med ljudmi, ampak odnosi posameznika do sveta, zato so pozicije junakov izrazito eksistencialne. Fabulo uporablja za ponazoritev razmišljanj. Zdi se, da je glavni namen Sadkovega pisanja prebiti zid vsakdana, oviro navidezne samoumevnosti, pa naj so izvrtane luknje še tako majhne. Z zgodbami želi pokazati, da je mogoče vsaj pokukati skozi ta zid. Uroš Sadek (1973) je poleg te zbirke kratke proze tudi avtor kratkih zgodb, zbranih v delu Vrtiljak in številnih zgodb, objavljenih v revijah Literatura in Apokalipsa.

GROZNI GAŠPER IN ZOMBI VAMPIR - NOVA KNJIŽICA O GROZNEM GAŠPERJU

Grozni Gašper in zombi vampir je zadnja izdana knjiga v nizu številnih mladinskih del Francesce Simon in ilustratorja Tonyja Rossa o Groznem Gašperju, ki jih vztrajno sloveni Polonca Kovač. Tokratna knjiga ponuja štiri zgodbice: Grozni Gašper napiše zgodbo, Grozni Gašper in Zdravko Zelenjavko, Grozni Gašper in blazni profesor ter Grozni Gašper in zombi vampir. Grozni Gašper je doživel tudi odrsko uprizoritev v koprodukcijski predstavi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper režiserja Jaše Jamnika.