Svet 31.12.2011 5:30

V Franciji dvomi v način obnove da Vincijeve mojstrovine

Pariz, 31. decembra - Priznana francoska strokovnjaka za restavriranje Jean-Pierre Cuzin in Segolene Bergeon Langle sta izstopila iz znanstvenega odbora za restavriranje mojstrovine Leonarda da Vincija Sveta Ana, ker se ne strinjata z načinom obnove tega renesančnega dela.

Francija, Pariz. Pariški muzej Louvre. Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Pariški muzej Louvre.
Foto: Xinhua/STA

V muzeju Louvre, kjer hranijo sliko, niso želeli komentirati njunega izstopa iz odbora, ustanovljenega posebej za restavriranje slike, ki je med nekaterimi strokovnjaki sprožilo dvome.

Časopis Journal des Arts je v oktobrski številki opozoril, da je bil poseg v sliko večji od sprva načrtovanega, kar predstavlja veliko tveganje za delo.

Direktor oddelka za slike v Louvreu Vincent Pomarede je zavrnil te navedbe in zagotovil, da ni nikakršnega tveganja za renesančno mojstrovino. "Držali smo se daleč stran od plasti barv. Izbrali smo izjemno previden način restavriranja," je zatrdil.

Segolene Bergeon Langle je glavna konservatorka za dediščino in nekdanja direktorica francoskega inštituta za restavriranje umetniških del, Jean-Pierre Cuzin pa je nekdanji vodja konservatorjev na oddelku za slike v Louvreu.

Leonardo da Vinci je olje na lesu, ki prikazuje Devico, njeno mater Ano in Jezusa v otroških letih, začel slikati leta 1503 v Firencah, vendar ga nikoli ni dokončal.

Obnova slike, za katero so se odločili leta 2009 po dolgem premisleku in obsežnih raziskavah, se je začela lani. Zaupali so jo restavratorki Cinzii Pasquali ob pomoči Centra za raziskovanje in restavriranje francoskih muzejev.

Sliko je v Francijo prinesel sam Leonardo da Vinci, po njegovi smrti pa je končala v različnih zbirkah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.