Svet 2.1.2012 5:30

Japonski poslovnež bo plačal obnovo starorimske piramide

Rim, 2. januarja - Japonski poslovnež Yuzo Yagi iz Osake bo milijon evrov namenil obnovi 2000 let stare starorimske piramide v italijanski prestolnici, poroča danes italijanski časnik La Repubblica. Obnovitvena dela se bodo na piramidi, nekoč grobnici premožnega Rimljana Gaja Cestiusa, predvidoma začela aprila.

Yagi si želi pustiti svoj pečat v naši državi, je željo lastnika japonske modne hiše po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila Rita Paris, upraviteljica spomenika, ki je sicer v lasti italijanske države.

"Lani je obiskal piramido in pretreslo ga je, kako imeniten je," je še dodala Parisova. Edina želja, ki jo je v zameno za velikodušno donacijo izrazil Yagi, je tablica z njegovim imenom na ali v bližini spomenika.

Gre za razkošno 36 metrov visoko piramido, ki je zunaj prekrita z dragocenim marmorjem carrara, v njeni notranjosti pa je 23 kvadratnih metrov velika pogrebna komora, okrašena s freskami. Spomenik so Rimljani zgradili leta 31 pred našim štetjem, po rimski osvojitvi Egipta.

V okviru obnovitvenih del bodo piramido, ki se podobno kot rimski Kolosej nahaja na prometnem križišču, preučili s pomočjo posebnih sond. Sumijo namreč, da bi bile lahko v njeni notranjosti skrite sobe.