Svet 3.1.2012 10:32

Pariški Louvre najbolj obiskan muzej na svetu

Pariz, 3. januarja - Pariški muzej Louvre je z rekordnimi 8,8 milijona obiskovalci v lanskem letu utrdil svoj sloves najbolj obiskanega muzeja na svetu. V letu 2011 se je v muzeju po treh zaporednih letih, v katerih so našteli po 8,5 milijona obiskovalcev, število le-teh povečalo za 5,5 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francija. Pariški muzej Louvre. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija.
Pariški muzej Louvre.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Iz muzeja, v katerem ob številnih vrhunskih mojstrovinah hranijo znamenito Da Vincijevo Mona Lizo, so sporočili, da so se vrnili turisti iz ZDA in da so opazili povečanje števila turistov iz držav v vzponu.

V muzeju so zabeležili 66 odstotkov tujih obiskovalcev, med njimi največ turistov iz ZDA, sledijo jim brazilski, italijanski, avstralski in kitajski turisti.

Kot so v minulem tednu sporočili s francoskega urada za kulturno dediščino, sami ocenjujejo, da se je število obiskovalcev francoskih muzejev v lanskem letu v splošnem povečalo za več kot pet odstotkov, in sicer na okrog 27 milijonov obiskovalcev.

Po oceni londonskega The Art Newspaper je bil v letu 2010 drugi najbolj obiskani muzej na svetu Britanski muzej s 5,8 milijona obiskovalci, sledil mu je newyorški Metropolitanski muzej s 5,2 milijona obiskovalci.