Slovenija 6.1.2012 9:02

V novogoriški Mestni galeriji pogled na likovno umetnost Slovenije

Nova Gorica, 6. januarja - Mestna galerija Nova Gorica novo leto začenja z bienalno razstavo Pogledi 6 - Slovenija: Jaz, tukaj, zdaj, ki jo bodo odprli danes ob 19. uri. Vse do 27. januarja bodo na ogled dela 20 mladih slovenskih umetnikov.

Bienalna razstava Pogled na likovno umetnost Dolenjske, Bele krajine in Posavja je po desetih letih prerasla svoje ustaljene okvire in se sedaj širi po vsej Sloveniji. Zasnova razstave temelji na izhodiščih prvotne bienalne razstave Pogled, vendar s pomembno razliko, da odslej pri izboru del sodelujejo posamezni kustosi večine pomembnejših slovenskih regionalnih galerij, ki redno spremljajo razvoj sodobne likovne umetnosti, so sporočili iz Mestne galerije Nova Gorica.

Vloga vsakega izmed devetih kustosov je, da na določeno temo izbere po eno likovno delo iz zadnjih dveh let dveh umetnikov iz okolja delovanja galerije. Na razstavi se z glasovanjem vseh sodelujočih kustosov izbere posamezno delo, katerega avtor je nagrajen s samostojno razstavo v naslednjem letu. Tako skupinska bienalna razstava kot tudi razstava nagrajenega umetnika je na ogled v vseh galerijah, ki sodelujejo pri razstavi.

"Razstava Pogled na likovno umetnost Slovenije je glede na izhodišče, namen in cilj temeljnega pomena za slovenski prostor, saj ponuja edinstven vpogled na trenutno dogajanje na likovnem področju vse Slovenije. Tema tokratne razstave je opredeljena z naslovom Jaz, tukaj, zdaj in je vezana na umetnikovo aktualno intimno doživljanje samega sebe in okolja, v katerem živi," so zapisali v sporočilu.

Kustosinja Mestne galerije Nova Gorica Pavla Jarc je za to regionalno razstavo izbrala avtorje mlajše generacije - kiparko Anjo Kranjc in umetniško skupino BridA (Sendi Mango, Jurij Pavlica, Tom Kerševan), ki pomembno zaznamujejo dogajanje na slovenskem umetniškem prizorišču.