Svet 14.1.2012 5:00

V dunajskem MUMOK razstava Pop in 60. leta

Dunaj, 14. januarja - V dunajskem muzeju Muzeju moderne umetnosti (MUMOK) bodo 19. januarja odprli razstavo Pop in 60. leta. Na ogled bodo tako umetnine iz lastne zbirke muzeja kot tudi iz pomembnih mednarodnih zbirk. Razstava bo ponudila širši kontekst za retrospektivo del Claesa Oldenburga, ki jo bodo v muzeju odprli februarja.

Poleg predstavnikov ameriškega pop arta bodo na razstavi Pop in 60. leta zastopani njihovi britanski kolegi in predstavniki evropskega realizma iz 60. let minulega stoletja. Na ogled bodo umetnine, ki so jih ustvarili Oldenburg, Andy Warhol, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein, Tom Wesselmann, Robert Indiana in Jim Dine. S svojimi deli bodo zastopani tudi Peter Blake, Richard Hamilton in David Hockney. Izbor umetnikov bo pokazal, kako je navdušenje nad popularno kulturo v nekem obdobju postalo pravzaprav svetovni fenomen, je zapisano na spletni strani muzeja.

Enormne povečave, nepričakovane kombinacije ter slike, ki so bile dobesedno "pobrane s ceste", pa ne bodo prikazovale le banalnosti našega sveta, temveč tudi svojevrsten most do del Claesa Oldenburga. Razstava bo odprta do 2. septembra.

Oldenburgovo retrospektivo bodo odprli 4. februarja in bo na ogled do 28. maja. Claes Oldenburg (1929) velja za enega najpomembnejših predstavnikov pop arta ter umetnosti performansa, poznan pa je tudi po svojih instalacijah. Poleg tega je skupaj s Coosje van Bruggen sooblikoval javne prostore v številnih svetovnih metropolah.

S humorjem pa tudi globino svojih del, pri katerih je uporabljal predmete za vsakdanjo rabo, je konec 50. let minulega stoletja postal eden najvidnejših in najpopularnejših umetnikov tistega časa. Osrednje mesto v njegovem ustvarjanju so imeli industrijsko izdelani objekti, ki so s formalnimi in medijskimi metamorfozami postali nosilci novih pomenov.

Razstava v MUMOK bo doslej najobsežnejša predstavitev Oldenburgovih del iz 60. let minulega stoletja. Na njej bo tako mogoče videti številna ikonična dela pop arta, pa tudi predloge za spomenike v javnem prostoru.

Po predstavitvi v MUMOK bodo razstavo na ogled postavili še v Kölnu (od 22. junija do 30. septembra), Bilbau (od 30. oktobra do 17. februarja 2013), New Yorku (od 9. aprila 2013 do 4. avgusta 2013) ter v Minneapolisu (od 13. septembra 2013 do 12. januarja 2014).