EPK 2012 4.1.2012 13:05

V Mariboru vse pripravljeno za otvoritveni vikend EPK

Maribor, 4. januarja - V projektu Evropska prestolnica kulture (EPK), ki ga letos gosti Maribor, gre zdaj zares. V zavodu Maribor 2012 so že v celoti pripravljeni na otvoritveni konec tedna med 13. in 15. januarjem, ki bo svoj vrhunec doživel s sobotnim slovesnim odprtjem na Trgu Leona Štuklja. Leto EPK bo slovesno odprl častni pokrovitelj, predsednik Danilo Türk.

Ljubljana. Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 - EPK Suzana Žilič-Fišer. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 - EPK Suzana Žilič-Fišer.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je še napovedala generalna direktorica Suzana Žilič Fišer, se bo osrednje slovesnosti udeležila tudi evropska komisarka za kulturo Androulla Vassiliou, ki bo tudi slavnostna govornica.

Milan Gregorn, kreativni in izvršni producent slovesnega odprtja, ki se bo začelo ob 20. uri, je povedal, da je režiser prireditve Matej Filipčič, celoten dogodek pa bo neposredno prenašala RTV Slovenija.

Med sodelujočimi je omenil Alana Hranitelja, ki je poskrbel za kostumografijo, glasbeno podlago pa je pripravil Rok Golob. Na odru se bo predstavilo več kot 100 nastopajočih, Gregorn pa je bil glede teh skrivnosten, saj želi vsebino dogodka ohraniti za odprtje.

Po otvoritveni slovesnosti bo na sporedu koncert glasbene skupine Dan D, za katerega organizatorji obljubljajo, da ne bo povsem klasičen, pač pa ga bodo obogatili z različnimi gosti in dodatnimi zanimivimi točkami. Vstop na prizorišče bo brezplačen, ker pričakujejo velik obisk, pa ljudi pozivajo, naj pridejo čim prej, saj bo dostop mogoč že vse od 18. ure.

"Znano je, da smo v preteklosti imeli tudi drugačne načrte, ki so se pozneje izkazali za tehnično prezahtevne glede na dane razmere. Zato smo se odločili za neko obliko praznika kulture, v katerem se bomo sprehodili skozi različne glasbene žanre in ravni umetnosti. Po eni strani gre za neke vrste spektakel, po drugi pa tudi za protokolarno zgodbo, saj prihaja vrsta visokih gostov, prav tako pa je to tudi velika zgodba za novi mariborski trg, ki velja za eminentno urbano prizorišče," je dejal programski direktor EPK Mitja Čander.

Po njegovih besedah bodo za celotno sobotno dogajanje odšteli 420.000 evrov, kar je pol manj kot so v ta namen lani porabili v finskem Turkuju.

Sicer pa bodo otvoritvene slovesnosti v naslednjih tednih potekale tudi v ostalih partnerskih mestih. EPK bodo 20. januarja naznanili v Slovenj Gradcu, dan pozneje še v Velenju, 28. januarja v Novem mestu, 4. februarja v Murski Soboti, kot zadnji pa bodo to storili 10. februarja na Ptuju.

Dogajanje v okviru EPK pa se bo začelo že dan pred uradnim odprtjem, saj bo vrsta prireditev po besedah glavne producentke Alme Čaušević potekala že v petek. Med temi je omenila odprtje kulturnih ambasad, pri čemer se bosta prvi predstavili ambasadi Estonije in Finske, torej obeh držav, ki sta lani gostile EPK.

Nadaljevali bodo z gibljivimi slikami ter ognjeno akrobatiko, v Unionski dvorani bo predstavljen projekt Karmine Šilec Placebo, večer pa se bo zaključil z elektronsko glasbo v kinu Udarnik. Nedelja bo v celoti namenjena premieri opere Črne maske v SNG Maribor.