Slovenija 5.1.2012 8:37

V Kinodvoru premiera slovaškega dokumentarca o "kuharjih zgodovine"

Ljubljana, 5. januarja - V Kinodvoru bo ob 19. uri premiera dokumentarnega filma Kuhati zgodovino slovaškega režiserja in scenarista Petra Kerekesa. Film portretira kuharje z vseh koncev Evrope, ki so služili v različnih armadah ter preživeli vojne vihre 20. stoletja, od druge svetovne vojne, ruske invazije na Madžarskem do vojne v Čečeniji in državah nekdanje Jugoslavije.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kuhati zgodovino, dokumentarni film o šestih vojnah, desetih receptih in 60.361.024 mrtvih, piše evropsko zgodovino 20. stoletja na novo: s perspektive tistih, ki so jo na prav posebnih frontah, v poljskih kuhinjah in vojaških kantinah mešali s kuhalnicami. Spomini kuharjev razkrivajo velike zgodovinske dogodke iz osebnega pogleda, ki se v marsičem razlikuje od uradne različice preteklosti, kot jo pišejo knjige in zgodovinski arhivi. Gledalca popeljejo v zakulisje dejstev - vojnih napovedi, bitk in mirovnih sporazumov. Spregovorijo o tem, kako osnovne potrebe tisočerih oboroženih in lačnih želodcev odločajo o zmagah in porazih državnikov, so zapisali v Kinodvoru.

V filmu so med drugim predstavljeni recepti za pripravo ražnjičev za četo ruskih vojakov, kruha za 18 milijonov nemških vojakov, zastrupljenega kruha za 1000 ujetih esesovcev, madžarskih klobas za 120.000 in polnjenih jurčkov za 500.000 sovjetskih okupatorjev, teletine za 80.000 hrvaških vojakov, paprikaša za 74.000 srbskih vojakov in za poslednjo večerjo za maršala Tita.

Peter Kerekes (1973) je režiser, pisatelj ter predavatelj na bratislavski Akademiji za glasbo in dramske umetnosti. Avtorjev celovečerni dokumentarni prvenec "66 sezon" je češka kritika izbrala za najboljši dokumentarec leta 2003. Leto kasneje je sodeloval pri dokumentarnem omnibusu Čez meje (Across the Border), seriji meditacij o konceptu meje. Na številnih mednarodnih festivalih nagrajeni film Kuhati zgodovino (2009) je avtorjev drugi samostojni dokumentarni celovečerec.

Po premieri bosta svoje poglede na vpliv kulinarike na zgodovino 20. stoletja predstavila novinarja Ervin Hladnik Milharčič in Jurij Gustinčič.