Svet 4.1.2012 14:29

Berlinale bo odprla zgodovinska drama o francoski revoluciji

Berlin, 4. januarja - Letošnji, 62. mednarodni filmski festival v Berlinu, ki bo potekal med 9. in 19. februarjem, bo odprla svetovna premiera filma "Les Adieux a la reine" režiserja Benoita Jacquota. Zgodovinska drama o prvih dneh francoske revolucije, v kateri igrajo Diane Kruger, Lea Seydoux in Virginie Ledoyen, je uvrščena tudi v tekmovalni program Berlinala.

Otvoritveni film festivala je bil posnet po istoimenskem romanu Chantal Thomas iz leta 2002, ki je prejel francosko literarno nagrado femina. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, francosko-španska koprodukcija s prvoosebne perspektive služabnikov v versajski palači pripoveduje o francoski revoluciji in z ironičnimi podtoni vleče vzporednice s sodobnostjo.

Krugerjeva, ki je med drugim zaigrala v Tarantinovem filmu Neslavne barabe, bo upodobila kraljico Marijo Antoinetto. Seydouxova bo zaigrala v vlogi kraljičine služkinje Sidonie Laborde, zadolžene za glasno branje knjig. Služkinja ima tako priložnost precej intimnega odnosa s kraljico in vpogleda v prve ure francoske revolucije julija leta 1789, piše na spletnih straneh festivala.