EPK 2012 4.1.2012 14:49

Zavodu Maribor 2012 denar posodila Snaga in Mariborske lekarne

Maribor, 4. januarja - Mestna občina Maribor je izpolnila obljubo in zavodu Maribor 2012 zagotovila drugi obrok od skupaj 1,6 milijona evrov denarja, ki ga v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) zavodu dolguje še od lani. Vendar pa občina denarja ni nakazala iz lastnih sredstev, pač pa uredila 600.000 evrov vredno posojilo pri dveh občinskih podjetjih.

Maribor. Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Kot je potrdila generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer, je mestna občina prejšnji teden nakazala 400.000 evrov, danes pa je izpolnila obljubo in jim "omogočila" dodatnih 600.000 evrov, kar pomeni, da od nje zdaj za preteklo leto pričakujejo še 600.000 evrov.

Ob tem je Žilič Fišerjeva povedala, da sta 600.000 evrov, ki so jih prejeli danes, zavodu posodili občinski podjetji Snaga in Mariborske lekarne. Znesek gre v breme mestne občine, ki je porok za ta denar. Vsako od omenjenih javnih podjetij je prispevalo po 300.000 evrov.

V letu 2012 je tako proračun zavoda vreden sedem milijonov evrov, tu pa je še dolg iz preteklega leta, za katerega po njenih besedah upajo, da ga bo občina poravnala še v tem mesecu. Ob tem je mestna občina pred dnevi izdala tudi soglasje ministrstvu za kulturo, da lahko preko asignacijske pogodbe zavodu sredstva poslej nakazuje neposredno.

Programski direktor Mitja Čander, ki je prejšnji mesec zagrozil z odstopom, če ne bo omogočeno normalno poslovanje, je ob tem izrazil upanje, da vsi tisti, ki so za letošnje leto dali svoje zaveze, mislijo resno in bo svet zavoda lahko še ta mesec sprejel letni načrt dela na podlagi zagotovljenih virov ter da bodo lahko delovali normalno na vseh področjih.

"Tarnati se mi več ne da. Stvari smo pripravili v zelo racionalnih in jasnih okvirjih, bistveno ožjih, kot so bili mišljeni na začetku ali še pred letom dni. Zdaj je vsa stvar tukaj in treba jo je izpeljati profesionalno. Kakršnokoli drugačno razmišljanje bi bilo v tem trenutku povsem neodgovorno," je dejal Čander in dodal, da se stvari v zadnjih tednih vendarle premikajo na bolje.

Neurejene finančne težave zavoda so tik pred novim letom povzročile odstop predsednika sveta zavoda Ota Lutharja, ki je med razlogi za odstop izpostavil neizpolnjevanje obveznosti do javnega zavoda Maribor 2012 s strani Mestne občine Maribor ter nepripravljenost tedanjega premiera Boruta Pahorja za sprotno reševanje zapletov.