EPK 2012 5.1.2012 12:40

V mariborski Kibli pripravljeni na EPK

Maribor, 5. januarja - Multimedijski center Kibla je v letu 2012 svoj program v celoti posvetil projektu Evropska prestolnica kulture (EPK). Kot je dejala predsednica mariborske Kible Aleksandra Kostič, gre namreč za izjemno pomemben projekt za slovenske umetnike, ki je predvsem promocijskega značaja. Tudi letos jedro njihovega programa predstavljajo trije festivali.

Maribor, Kibla. Novinarska konferenca Multimedijskega centra Kibla, na kateri so predstavili program za leto 2012 v okviru EPK. Predsednica Multimedijskega centra Kibla Aleksandra Kostič in podpredsednik Dejan Pestotnik. Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Kibla.
Novinarska konferenca Multimedijskega centra Kibla, na kateri so predstavili program za leto 2012 v okviru EPK.
Predsednica Multimedijskega centra Kibla Aleksandra Kostič in podpredsednik Dejan Pestotnik.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Kibla. Novinarska konferenca Multimedijskega centra Kibla, na kateri so predstavili program za leto 2012 v okviru EPK. Predsednica Multimedijskega centra Kibla Aleksandra Kostič. Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Kibla.
Novinarska konferenca Multimedijskega centra Kibla, na kateri so predstavili program za leto 2012 v okviru EPK.
Predsednica Multimedijskega centra Kibla Aleksandra Kostič.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Med omenjenimi je kot prvega omenila festival elektroakustične glasbe Mednarodna elektronska destinacija (MED), ki bo na sporedu že februarja, literarni festival ljubezni v kombinaciji z avdiovizualnimi mediji na Negovskem gradu pa bo potekal aprila.

Največji zalogaj za Kiblo predstavlja festival Kiblix, ki bo tokrat obsegal dve razstavi na temo znanosti, tehnologije in umetnosti. V sodelovanju s Koroško galerijo iz Slovenj Gradca pripravljajo razstavo Roboti in Avatarji (Robots and Avatars), ki bo oktobra, novembra in decembra pa še veliko in obsežno razstavo Sofisticirani nadzor (Soft Control), za katero pa trenutno še vedno iščejo prostore.

"Tako kot vselej bo tudi letos naš program precej interdisciplinaren, saj je naša osnovna usmeritev, da povezujemo različne medije. S tem pa povezujemo tudi različna občinstva. Zanimajo nas tako otroci, mladostniki, študenti, računalniški friki, aktivni ljudje kot tudi upokojenci, skratka zanima nas medgeneracijski dialog," je pojasnila Kostičeva.

Kibla svoj letošnji program finančno ocenjuje na približno 800.000 evrov, čeprav za zdaj ta številka še ni v celoti potrjena. Pri tem bodo na račun EPK od zavoda Maribor 2012 prejeli vsega 72.000 evrov. Težav za pridobitev teh sredstev ne pričakujejo.

"V bistvu nimamo posebnih težav, z izjemo dejstva, da so bili naši programi zelo nizko ocenjeni. Ne glede na to smo se odločili za izpeljavo celotnega programa v sklopu EPK, čeprav bomo s sredstvi zavoda pokrili le okoli desetino vseh stroškov," je dejala Kostičeva.

Nedavno je sicer Kibla zaključila triletni mednarodni projekt X-OP, izmenjave operaterjev in producentov umetnosti. Z rezultati doslej največjega projekta, ki so ga koordinirali in ki obsega 11 partnerjev iz desetih držav, so zelo zadovoljni. V okviru projekta je potekalo veliko število dogodkov na 15 različnih lokacijah, njegov rezultat pa je tudi izdaja knjige dokumentarnega značaja.