Svet 5.1.2012 14:35

Maji Haderlap nagrada Bruno Kreisky za politično knjigo leta

Celovec/Dunaj, 5. januarja - Koroška Slovenka Maja Haderlap je za roman Angel pozabe prejela nagrado Bruno Kreisky za politično knjigo leta 2011, sta po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočila predsednik koroških socialdemokratov Peter Kaiser in direktor Inštituta Karl Renner Philip Kucher. Zanj je julija lani že dobila nagrado Ingeborg Bachmann.

Po nagradi Ingeborg Bachmann, ki velja za eno najpomembnejših nagrad v nemškem govornem prostoru, nagradi sklada Ravensburger Verlag, nazivu častne občanke Železne Kaple in velikem zlatem častnem znaku dežele Koroške je pričujoča nagrada v vrednosti 7000 evrov še ena v vrsti priznanj za leta 1961 rojeno koroško Slovenko. Med drugim je leta 1989 prejela tudi nagrado Prešernovega sklada.

Roman Angel pozabe (Engel des Vergessens) je med 25 deli izbrala 19-članska žirija, ki ji je predsedoval avstrijski socialdemokrat in poslanec Evropskega parlamenta Hannes Swoboda, tudi podpredsednik skupine evropskih socialistov in demokratov.

Haderlapova v družinski zgodbi treh generacij osvetljuje upor koroških Slovencev proti nemški vojski. "Veliko priznanje je, da je pričujočo nagrado prejel roman, ki odpira doslej zamolčano temo," je dejal Kaiser, ki je tudi namestnik deželnega glavarja avstrijske Koroške.

Bruno Kreisky (1911-1990) je bil avstrijski minister za zunanje zadeve in kancler. Za leto 2010 je po njem poimenovano nagrado prejel Charles Taylor za knjigo "Ein säkulares Zeitalter".