Na hitro prelistano 14.1.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 14. januarja - Pri KUD Sodobnost International in Vodnikovi založbi je izšel roman nizozemskega pisatelja Arnona Grunberga Plavi ponedeljki, pri založbi Didakta pa roman slovenskega pisatelja Bogdana Novaka Trte umirajo stoje. Založba Miš je izdala izbor kratkih zgodb Zgodbarnica 2011 in delo Alenke Goljevšček Od včeraj za danes.

Ljubljana. Knjiga z naslovom Plavi ponedeljki avtorja Arnona Grunberga. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Plavi ponedeljki avtorja Arnona Grunberga.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Zgodbarnica 2011. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Zgodbarnica 2011.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Od včeraj za danes avtorice Alenke Goljevšček. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Od včeraj za danes avtorice Alenke Goljevšček.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Trte umirajo stoje avtorja Bogdana Novaka. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Trte umirajo stoje avtorja Bogdana Novaka.
Foto: STA

PLAVI PONEDELJKI - ROMAN Z AVTOBIOGRAFSKIMI PRVINAMI NIZOZEMSKEGA PISATELJA ARNONA GRUNBERGA

Arnon Grunberg (1971) je nizozemski pisatelj, ki se ponaša z množico eminentnih literarnih nagrad ter eden redkih avtorjev, ki v svoja dela presenetljivo odkrito in brez sramu vpleta lastno življenje. Večino svojih mladostnih dogodivščin je opisal v absurdnem, ciničnem in duhovitem prvencu Plavi ponedeljki, romanu o junaku Arnonu Grunbergu, ki opusti šolanje, zamenja nekaj občasnih služb, nazadnje pa si v zdolgočaseni osamljenosti dneve zapolni s parado prostitutk najrazličnejših ras in narodnosti z amsterdamskega "podzemlja". Plavi ponedeljki so zbirka razmislekov o odnosu do preteklosti, do človeškega bivanja in o iskanju lastne, zase sprejemljive usode, s katerimi pisatelj bralca zabava, vznemiri in mestoma osupne, piše na hrbtni strani dela, ki ga je poslovenila in s spremno besedo opremila Mateja Seliškar Kenda. Med drugim je zapisala tudi, da je večplasten roman v prvi vrsti natančen vodnik po nizozemski prestolnici. Roman je avtorjevo prvo v slovenščino prevedeno delo.

TRTE UMIRAJO STOJE - NOV ROMAN BOGDANA NOVAKA O LASTNOSTIH ČLOVEŠKE DRUŽBE

Roman Bogdana Novaka uvede zgodba iz leta 1903, ko Miha Sadar, konjar pri hotelirju Osterbergerju, kupi zmagovalni listek cesarsko-kraljeve loterije in zadane pol milijona kron. Z njimi si lahko uresničil sanje in omogoči svoji ženi Ani veliko let neizmerne sreče. Kmalu si zgradita hišo, posadita vinograd, ki daje najboljše vino daleč naokrog, in si pridobita sloves najbolj ljubeznivih in radodarnih gospodarjev na Ptujskem. Rodi se jima hčerka Urška, ki pa doživi eno najbolj krvavih kalvarij v zgodovini človeštva. Trte umirajo stoje je roman o najboljših in najbolj grozljivih lastnostih človeške družbe. Je hvalnica človeški marljivosti, prijateljstvu, družini in ljubezni ter hkrati svarilo pred velikimi grozodejstvi, ki jih je človek sposoben početi. Delo je tudi spomenik mestu Ptuj.

Bogdan Novak (1944) velja za enega najbolj branih slovenskih pisateljev. Med najbolj znanimi deli velja omeniti epsko serijo Lipa zelenela je (1997-2000), romane Niki (2005), Babje leto (2006) in Pasja grofica: Resnična Napoleonova ljubezen (2007). Napisal je tudi vrsto del za otroke in mladino, med drugim serijo desetih knjig Zvesti prijatelji (1992-1993).

ZGODBARNICA - ZBORNIK NA NATEČAJU IZBRANIH KRATKIH ZGODB

Zbornik kratkih zgodb je nastal na podlagi literarnega natečaja za izvirno še neobjavljeno kratko zgodbo Zgodbarnica 2011. Trije ocenjevalci so imeli opravka s 161 deli. Objavljenih je izbranih 21 del. Prvi trije nagrajenci po izboru žirije so Tanja Vamberger z zgodbo Manca ali Soča delete, Slavko Lozar z delom Dobri mož iz Sečuana in Aleksandra Panić z zgodbo Literarna tragedija. Zmagovalka spletnega glasovanja na Planet Siol.net je Sara Mergole Vukovič, ki je bralstvo prepričala z zgodbo Klepetulja. Poleg omenjenih so v zborniku objavljene še kratke zgodbe Leona Cestnika, Maje Čehovin, Roka Grče, Alana Hazdovaca, Roberta Kureta, Anite Leskovec, Mateja Martinca, Mihe Meleta, Maše Močnik, Josipa Perova, Boštjana Sinica, Anje Štruc, Maruše Švigelj, Tanje Trček, Marjana Žiberne in Žana Žveplana.

OD VČERAJ ZA DANES - NABOR DOLGOLETNIH RAZMIŠLJANJ ESEJISTKE ALENKE GOLJEVŠČEK

Pričujoča knjiga je izbor člankov in študij, ki jih je avtorica občasno pisala vse od svojih študentskih let pa do danes. "Ko sem želela narediti nekakšen obračun, se je izkazalo, da knjiga iz preteklosti govori o naši sedanjosti; da mnogih problemov, ki so nas mučili takrat, nismo zmogli razrešiti do danes. Slovenstvo se je v preteklega pol stoletja močno spremenilo - in se ni spremenilo. Družba se je zdiferencirala in modernizirala, dosegli smo samostojno državo, se vključili v Evropo, obenem pa se krčevito branimo, da bi se razvili v svobodne avtonomne posamezne osebe; raje se tiščimo v razne kolektive in nezrelo sanjamo o Očetu, o ljubljenem Vodji, o Mesiji, o Trdi roki, ki bo naredila red in dala jasna navodila za akcijo. Ob ta slovenski kolektivizem sem se spotikala pred desetletji in se spotikam tudi danes", je zapisala v uvodu dela.

Alenka Goljevšček (1933) je pisateljica, raziskovalka slovenskega ljudskega slovstva, esejistka in dramatičarka. Študirala je na ljubljanski Filozofski fakulteti in se zaposlila kot profesorica na Klasični gimnaziji v Ljubljani. Pisala je tudi gledališke kritike in recenzije drugih umetniških del. Je tudi avtorica številnih lutkovnih iger. Velik uspeh je požela njena družbeno-kritična komedija Pod Prešernovo glavo iz leta 1985.