Svet 9.1.2012 10:44

Dobitnik literarne nagrade nadal Alvaro Pombo

Barcelona, 9. januarja - Španski pisatelj Alvaro Pombo s polnim imenom Alvaro Pombo Garcia de los Rios je letošnji dobitnik literarne nagrade nadal. Najstarejšo špansko nagrado za roman, podeljujejo jo od leta 1944, si je prislužil za delo "El temblor del heroe" (Junakov trepet). Podelili so mu jo v noči na soboto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nagrada, ki jo podeljuje založniška hiša Ediciones Destino, del skupine Planeta, je vredna 18.000 evrov.

Alvaro Pombo velja za enega najbolj izvirnih, že kar kultnih avtorjev sodobne španske literature. Rodil se je leta 1939 v pristaniškem mestu Santander v severni Španiji. Študiral je filozofijo na madridski univerzi Complutense in na univerzi v Londonu, kjer je sicer živel med letoma 1966 in 1977.

Prvo knjigo poezije "Protocolos" je izdal leta 1973. Štiri leta pozneje je z zbirko "Variaciones" osvojil nagrado el bardo. Po vrnitvi v Španijo je izdal zbirko kratkih zgodb s homoerotično tematiko "Relatos sobre la falta de sustancia".

Jeseni leta 2006 so mu za roman "La fortuna de Matilde Turpin" podelili najpomembnejšo literarno nagrado španskega govornega prostora planeta, ki je vredna 601.000 evrov.