Svet 10.1.2012 12:58

Kolegi za nagrado za režijo nominirali tudi Scorseseja in Allena

Los Angeles, 10. januarja - Med letošnjimi nominiranci za nagrado Ameriškega ceha režiserjev (Directors Guild of America - DGA) sta tudi filmska veterana Woody Allen in Martin Scorsese. Ob njiju so za nagrado, ki velja za pomemben pokazatelj možnosti za oskarja za režijo, še Michael Hazanavicius, David Fincher in Alexander Payne.

Italija, Benetke. Ameriški režiser Woody Allen. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Ameriški režiser Woody Allen.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Allen in Scorsese - oba že imata nagrado DGA za življenjsko delo - sta nominirana za filma Polnoč v Parizu in Hugo. Za Allena je to peta, za Scorseseja pa deveta nominacija za nagrado DGA, poročajo tuje tiskovne agencije.

Francoski režiser Michael Hazanavicius je za nagrado DGA nominiran prvič, in sicer za film "The Artist", svoj črno-beli poklon nememu filmu.

Režiser filma Socialno omrežje David Fincher si je tretjo nominacijo za nagrado DGA prislužil za film Dekle z zmajskim tatujem, medtem ko je Alexander Payne nominiran s filmom "The Descendants".

Dobitnik nagrade ceha režiserjev bo znan 28. januarja, to je štiri dni zatem, ko bo Ameriška filmska akademija razglasila nominirance za oskarja. Oskarje bodo 84. po vrsti podelili 26. februarja v Los Angelesu. Od leta 1949 se le šest izbrancev DGA ni potrdilo s kipci za režijo.

Allen je nagrado DGA že dobil leta 1977 za film Annie Hall. Fincher je bil lani za nagrado ceha režiserjev nominiran za film Socialno omrežje, a ga je s Kraljevim govorom premagal Tom Hooper.

Scorsese je nagrado DGA dobil leta 2006 za film Dvojna igra, bil pa je zanjo nominiran še za filme Taksist, Pobesneli bik, Dobri fantje, Čas nedolžnosti, Tolpe New Yorka in Letalec.