Svet 12.1.2012 6:00

Washingtonska opera bo leta 2016 uprizorila Wagnerjev Prstan

Washington, 12. januarja - Narodna opera v Washingtonu je v začetku tedna napovedala, da bo leta 2016 prvič v njeni 56-letni zgodovini uprizorila operni cikel Nibelunški prstan Richarda Wagnerja. Monumentalno delo, ki traja okrog 16 ur, bodo v celoti izvedli trikrat, je sporočilo hiše povzela ameriška tiskovna agencija AP.

Washingtonska opera je posamično že uprizorila prve tri dele Wagnerjeve tetralogije: Rensko zlato leta 2006, Valkiro leta 2007 in Siegfrieda leta 2009, medtem ko je Somrak bogov zaradi finančnih težav predstavila leta 2009 zgolj v koncertni obliki. Celotni cikel pa je nazadnje uprizorila operna hiša v San Franciscu.

Režiserka Prstana in umetniška svetovalka opere Francesca Zambello se čuti počaščeno, da bo sedaj lahko predstavila svojo celotno vizijo tega dela. Washingtonska opera se je namreč po dolgoletnih finančnih naporih združila s Kennedyjevim centrom, kjer bodo občinstvu predstavili delo v obliki, kot si jo je zamislil skladatelj. Kakšna bo zasedba vlog, bodo razkrili kasneje.