EPK 2012 12.1.2012 9:47

V Mariboru premiera scenskega koncerta Placebo

Maribor, 12. januarja - V okviru festivala novoglasbenega gledališča Choregie aka Choregie bo drevi v Mariboru premierno izveden scenski koncert Placebo ali Komu potok solz ne lije, ki sodi tudi v okvir Evropske prestolnice kulture (EPK). Vključuje več kot 100 izvajalcev, kot so Carmina Slovenica, Slovenski komorni zbor, Sabina Cvilak, Jožica Avbelj in Olga Kacjan.

Projekt Placebo, katerega avtorica je mariborska dirigentka Karmina Šilec, bo prvič mogoče doživeti drevi ob 19. uri v dvorani Union. Dan kasneje pa bo ob 20. uri uprizorjen kot del programa otvoritvenega vikenda EPK.

Scenski koncert v 14 slikah navdihuje trpljenje Jezusove matere med križanjem sina, njegovo glasbeno izhodišče pa je delo Stabat Mater Giovannija Battiste Pergolesija. Ideja predstave je po besedah Šilčeve vnesti v baročni prostor, v čudovito Pergolesijevo, Vivaldijevo in Bachovo glasbo, veliko vizualnega, tako baročnega prostora kot osnovnih gibalnih elementov, pa tudi besede, ki jih bosta interpretirali dramski igralki Avbljeva in Kacjanova.

Vsebinsko se ukvarja s temo bolečine in odhodov. "Bolečina predstavlja nekaj najbolj skrivnostnega, numinoznega, nekaj, kar nam vzbuja strahospoštovanje in nas hkrati privlači. Je tudi nekaj najbolj intimnega, vedno individualna. Šele trpeči, oropani čutnih užitkov, osvobojeni strasti in samoljubja ter v nenehnem pričakovanju smrti smo takšni, kot bi morali venomer biti," pravi avtorica koncepta, režiserka in scenaristka Šilčeva.

Vizualno predstava prehaja med idejo baročnega odra in sodobnega performativnega prostora. Za kostumografijo je poskrbela Belinda Radulović, za luči Andrej Hajdinjak, za zvok Danilo Ženko, za gib pa Kaja Lorenci.

Projekt je nastal v koprodukciji Carmine Slovenice z zavodom Maribor 2012, Slovensko filharmonijo in Cankarjevim domom. Prihodnji teden bo na ogled tudi v Ljubljani.

Placebo velja za vrhunec letošnjega mednarodnega festivala novoglasbenega gledališča Choregie aka Choregie, ki pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec že tretje leto poteka v Mariboru. Letošnji festival s tematskim naslovom "Like a Virgin" oziroma (Ne)dolžnosti prinaša skupaj pet premier.