EPK 2012 12.1.2012 14:40

Rudolf Moge novi predsednik sveta zavoda EPK

Maribor, 12. januarja - Potem ko je konec decembra odstopil Oto Luthar, bo svet zavoda Maribor 2012 poslej vodil Rudolf Moge. Člani sveta zavoda so poleg izvolitve novega predsednika na današnji seji v Mariboru potrdili tudi finančni načrt Evropske prestolnice kulture (EPK) za leto 2012, ki ostaja v okvirih 21,5 milijona evrov.

Maribor, Vetrinjski dvor. Seja sveta zavoda Maribor 2012. Novi predsednik sveta zavoda EPK Rudolf Moge in generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Seja sveta zavoda Maribor 2012.
Novi predsednik sveta zavoda EPK Rudolf Moge in generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

"Zavod Maribor 2012 je spet popolno konstituiran in lahko normalno deluje. Bil sem sprejet z enim vzdržanim glasom, ki je bil moj, in po svojih najboljših močeh se bom trudil, da bom mandat izpeljal kvalitetno," je v izjavi za medije po izvolitvi povedal nekdanji poslanec Moge.

Na položaju je nasledil Ota Lutharja, ki je odstopil 23. decembra. Med razlogi za odstop je izpostavil neizpolnjevanje obveznosti mariborske občine do zavoda Maribor 2012 ter nepripravljenost premiera Boruta Pahorja za sprotno reševanje zapletov.

Svet zavoda je danes sprejel tudi program dela zavoda in finančni načrt za leto 2012. Ta predvideva 21,5 milijona evrov za celotno izvedbo EPK v letošnjem letu, od tega je nekaj več kot 16 milijonov namenjenih za kulturni program, ostalo pa za organizacijo in druge stroške.

Kot je povedala generalna direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer, bo 10,2 milijona prispevalo ministrstvo za kulturo, sedem milijonov Mestna občina Maribor, ostalo pa partnerska mesta, sponzorji in trženje. To pomeni, da se bo program dogodkov, ki ga je oktobra predstavil programski direktor zavoda Mitja Čander, lahko v celoti izvedel. "Seveda če se bodo vsi partnerji držali dogovorov," je poudarila.