Slovenija 12.1.2012 13:16

Pri založbi Škuc roman ter izbora tekstov o LGBT skupnosti in družbi

Ljubljana, 12. januarja - Založba Škuc je izdala roman Renee Vivien Prikazala se mi je ženska ter izbora tekstov Tatjane Greif Skozi razbito steklo in Nataše Velikonja Lezbični bar. Kot je na današnji predstavitvi dejala filozofinja Marina Gržinić, so te knjige zmaga v slovenskem konservativnem prostoru, saj predstavljajo njegov natančen premislek in kritiko.

Ljubljana. Knjiga avtorice Tatjane Greif z naslovom Skozi razbito steklo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Tatjane Greif z naslovom Skozi razbito steklo.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Renee Vivien z naslovom Prikazala se mi je ženska. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Renee Vivien z naslovom Prikazala se mi je ženska.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Nataše Velikonja z naslovom Lezbični bar. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Nataše Velikonja z naslovom Lezbični bar.
Foto: STA

Po besedah literatke, prevajalke in aktivistke za enakopravnost gejevskih in lezbičnih skupnosti Urške Sterle zbirka Vizibilija, v kateri so omenjene knjige izšle, ni namenjena le LGBT občinstvu, temveč širši javnosti. Izbor 25 tekstov z naslovom Lezbični bar prinaša članke, eseje, teoretske in tudi intimne zapise sociologinje, pesnice in aktivistke Nataše Velikonje iz zadnjega desetletja. Po besedah Sterletove je zaključena celota, ki ponuja dober vpogled v gejevske in lezbične študije, zato bi ga bilo smiselno vključiti v učne programe na fakultetah.

Knjigo Skozi razbito steklo, izbor člankov in esejev Tatjane Greif iz zadnjega desetletja, je predstavila Marina Gržinić. Kot je dejala, ti zapisi potrjujejo, da se kritično pisanje v času nastanka zdi fiktivno, šele kasneje pa se izkaže, da je pravzaprav napovedovalo prihodnost. Greifova v zapisih kritično pretresa, kako so država in druge civilno-družbene organizacije delovale v produkciji in ohranjanju homo- in transfobije ter analizira kratenje človekovih pravic v slovenskem in evropskem prostoru.

Kot je še dejala Gržinićeva, izbor Greifove v drugem delu prinaša redefinicijo in kontekstualizacijo homoseksualne paradigme. Greifovi ne gre le za antropološko opisovanje, temveč za politične zahteve, ki so v obdobju virtualnih pravic in splošne depolitizacije zelo pomembne, je poudarila Gržnićeva.

O romanu Renee Vivien Prikazala se mi je ženska je spregovorila prevajalka Špela Bibič. Kot je dejala, avtobiografski roman Vivienove ni le njena osebna izpoved, temveč tudi dokument dogajanja v Parizu na začetku 20. stoletja. "Delo je bilo napisano pred svojim časom, je ostra kritika patriarhata in odkrito govori o homoseksualnosti," je povedala Bibičeva. To je prvi prevod sicer britanske avtorice s pravim imenom Pauline Mary Tarn (1877-1909) v slovenščino.