Svet 13.1.2012 10:31

Catherine Deneuve dobitnica nagrade Charlieja Chaplina

New York, 13. januarja - Francoska igralka Catherine Deneuve bo 2. aprila v newyorški dvorani Alice Tully prejela prestižno nagrado Filmskega združenja centra Lincoln, poimenovano po legendarnem britanskemu režiserju, igralcu in skladatelju Charlieju Chaplinu (1889-1977). Lani je nagrado prejel Sidney Poitier.

Podelitev bodo spremljali prizori iz številnih filmov, v katerih je igrala Deneuveova. Slednja je sodelovala z režiserji, kot so Jacques Demy, Roman Polanski, Luis Bunuel in Francois Truffaut in posnela več kot 100 filmov, med katerimi so Cherbourški dežniki (1964), Tristana (1970), Lakota (1983), Plesalka v temi (2000) in Osem žensk (2002).

Trenutno je 68-letno igralko moč videti v filmu Gospodinja režiserja Francoisa Ozona, ki igra v ljubljanskem Kinodvoru.

Direktorica Filmskega združenja Rose Kuo je dejala, da so počaščeni, ker se bo Deneuveova pridružila dosedanjim nagrajencem, ter veseli, da bodo lahko organizirali večer v čast ikone stila in lepote.

Med dosedanjimi nagrajenci so še Meryl Streep, Sean Connery, Al Pacino, Jane Fonda, Laurence Olivier, Elizabeth Taylor, Martin Scorsese, Tom Hanks, Robert Altman, Billy Wilder in Alfred Hitchcock, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Združenje je bilo ustanovljeno leta 1969 z namenom promocije ameriške neodvisne produkcije, tujih ustvarjalcev in podpore še neuveljavljenim avtorjem. Prvi je nagrado združenja leta 1972 prejel prav Chaplin.