Slovenija 13.1.2012 11:22

V Kibli ilustracije Sottlerjeve na temo finančne krize

Maribor, 13. januarja - V mariborskem MMC Kibla bodo ob 20. uri odprli razstavo ilustracij Alenke Sottler z naslovom Dobro jutro. Na ogled bodo umetničine ilustracije za odrasle, posvečene ekonomiji s poudarkom na projektu Dobro jutro/"Good Morning". Gre za edinstven vizualni dokument, pričevanje o enormni finančni krizi ob začetku 21. stoletja, so zapisali v Kibli.

V ciklu, ki vsebuje več kot 20 ilustracij, Sottlerjeva s čistim in jasnim grafičnim jezikom vizualizira preobrazbo sveta v izključno finančni kozmos. Razstava je vizualna refleksija vsakdanjosti, ki pomembno prispeva k razjasnitvi časa in prostora, v katerem živimo.

Ilustracije bodo povezali v avtorsko knjigo brez besed; osnutek bodo predstavili v galeriji. Idejna zamisel in osnutek knjige sta vzbudila veliko pozornost že na lanskem Bolonjskem knjižnem sejmu. Razstava bo v Kibli na ogled do 4. februarja.

Alenka Sottler se je rodila leta 1958 v Ljubljani. Leta 1981 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, na kateri je končala še podiplomski študij slikarstva.

Ilustrirala je okrog 50 knjig in se predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. V zadnjih letih se je posvetila pravljicam, tako modernim kot klasičnim. Ilustrirala je pravljice Oscarja Wilda, Svetlane Makarovič in Bine Štampe Žmavc, je pa tudi avtorica ilustracij klasičnih Svetovnih pravljic in Grimmove Pepelke. V črno-belih interpretacijah Svetovnih pravljic je dosegla svoj vrh.

Sottlerjeva je prejemnica številnih domačih in tujih priznanj, med najnovejšimi velja omeniti Plaketo Hinka Smrekarja, ki jo je lani prejela za ilustracije v knjigi Bine Štampe Žmavc Cesar in roža, ki je izšla pri Založbi Miš. Lani je bila nominirana tudi za bienalno nagrado Hansa Christiana Andersena, ki jo podeljujejo na Bolonjskem sejmu knjig za otroke in mladino.