EPK 2012 13.1.2012 13:38

Maribor bo po več stoletjih ponovno dobil obzidje

Maribor, 13. januarja - V okviru Evropske prestolnice kulture (EPK), ki se prične ta konec tedna, bodo v Mariboru prižgali svetlobno mestno obzidje, s čimer bodo na umetniški način rekonstruirali srednjeveško obzidje mesta. S svetlobnimi in talnimi označbami zgrajeni zid bo tudi označeval osrednji prostor dogajanja v okviru programskega sklopa EPK Ključi mesta.

Maribor, Hotel City. Predstavitev projektov programskega sklopa EPK Ključi mesta. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Hotel City.
Predstavitev projektov programskega sklopa EPK Ključi mesta.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Hotel City. Predstavitev projektov programskega sklopa EPK Ključi mesta. Koordinatorka Petra Bauman. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Hotel City.
Predstavitev projektov programskega sklopa EPK Ključi mesta.
Koordinatorka Petra Bauman.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Sklop Ključi mesta, katerega glavni cilj je reanimacija mariborskega starega mestnega jedra, se je pričel izvajati že v četrtek z razstavo starih razglednic s podobami Maribora, postavljeno v izložbe mesta. Danes je na vrsti Namizna poezija, v sklopu katere so na mize mariborskih gostinskih lokalov postavili letake s poezijo.

"Pri nas ne gre za vrhunske umetniške dogodke temveč bolj za majhne, nevsiljive umetniške intervencije," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala koordinatorka Ključev mesta Petra Bauman. Preko 100 projektov naj bi pognalo svežo kri v mestno jedro in spremenilo mestni utrip s programskimi, arhitekturnimi in vsebinskimi posegi.

V soboto zvečer bodo prižgali svetlobno mestno obzidje, ki je po besedah glavnega producenta Ključev mesta Borisa Cizeja "nastalo iz ideje, kako narediti iz Maribora oder".

Sprva je bil projekt zamišljen kot laserski šov, a so kmalu ugotovili, da bi bil to prevelik finančni zalogaj. Naposled so se odločili za črto na tleh, kjer je nekoč tekel zid, ter dva svetlobna žarka v višini šest metrov, kolikor je bilo nekoč visoko obzidje, na 14 točkah posebnega pomena, kot so na primer nekdanja mestna vrata.

V preteklost se Ključi mesta vračajo tudi z zvočno instalacijo na Starem mostu, s katero želijo domačine opozoriti na Dravo kot nekoč pomemben element identitete mesta.

Med več kot 100 projekti v tem programskem sklopu bodo v prihodnjih dneh sledili še odprtje Literarne hiše, Hiše znanosti in Kluba EPK ter oprema zapuščenih izložb z uličnim stripom.