Svet 15.1.2012 5:30

Slike Damiena Hirsta sočasno na 11 lokacijah po svetu

New York, 15. januarja - Galerija Gagosian je sočasno na 11 lokacijah po svetu odprla razstavo del britanskega umetnika Damiena Hirsta . Pod skupnim naslovom Celoten pregled slik s pikami 1986-2011 (The Complete Spot Paintings 1986-2011) je predstavljenih več kot 300 umetnikovih slik, ki jih zaznamujejo prepoznavne barvne pike.

To je prvič, da so se v galeriji Gagosian odločili, da sočasno na vseh svojih lokacijah predstavijo delo enega umetnika. Slike so tako do 10. februarja na ogled v treh galerijah v New Yorku, v dveh londonskih galerijah, ter v galerijah Gagosian v Los Angelesu, Parizu, Rimu, Hongkongu, Atenah in Ženevi, piše ameriška tiskovna agencija AP.

Večino slik so za razstavo posodili zasebni zbiratelji in različne institucije. Umetnik, sicer širši javnosti bolj poznan po delih, kot so znamenita lobanja, okrašena z diamanti, ali živali v formaldehidu, je prvo sliko s pikami ustvaril leta 1986. Monumentalno delo vsebuje 25.781 pik, vsaka ima le milimeter v premeru.

Hirst je lastnoročno ustvaril le malo tovrstnih platen. Veliko so jih naredili njegovi pomočniki, saj je umetnik sam dejal, da jim gre to delo bolje od rok, poleg tega se je ob njem sam hitro zdolgočasil.

V aprilu bo v londonski galeriji Tate Modern odprla vrata retrospektivna razstava, ki bo zajela dve desetletji umetnikovega ustvarjanja. Hirst je med drugim leta 1995 prejel prestižno Turnerjevo nagrado.