EPK 2012 22.1.2012 10:00

V UGM novo zgradbo pričakujejo še letos

Maribor, 22. januarja - V Umetnostni galeriji Maribor (UGM), katere prenova je veljala za eno glavnih načrtovanih investicij v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK), se še vedno nadejajo, da se bodo konec tega leta preselili v novo stavbo. Kot je za STA povedala direktorica galerije Breda Kolar Sluga, verjamejo, da se bo po sestavi vlade ta projekt spet zagnal.

Maribor. Umetnostna galerija Maribor (UGM). Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetnostna galerija Maribor (UGM).
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

UGM z zbirko več kot 3000 umetniških del slovenskih avtorjev od konca 19. stoletja do danes že pol stoletja čaka na nove prostore. Trenutno se nahaja v nekdanjem samostanu na Strossmayerjevi ulici 6, kamor se je "začasno" vselila leta 1954.

Potem ko je propadlo že več poskusov za pridobitev nove stavbe, so mestne in državne oblasti napovedale, da je nova UGM eden prednostnih investicijskih projektov EPK. Uradno se je EPK začel pred tednom dni, na gradbišču na Ruški cesti 45, kjer naj bi skupaj z novim kulturnim središčem Maks stala nova galerija, pa se še vedno nič ne premika.

Gradnja bi se morala začeti takoj po položitvi temeljnega kamna konec oktobra lani, a je treba najprej zaključiti finančno konstrukcijo. Po besedah direktorice pričakujejo, da bo to moč storiti takoj po sestavi nove vlade, saj zdaj v Ljubljani nimajo sogovornika. Kot je dejala, so novo UGM v svoj program uvrstile vse politične opcije, zato naj bi bila potrditev finančne konstrukcije zgolj formalnost.

"Zamik je majhen, naložba pa dolgoročna," je zatrdila Breda Kolar Sluga in izrazila prepričanje, da bo nova galerija stala konec tega leta. Takrat namreč v okviru EPK načrtujejo pregledno razstavo o razvoju risbe od začetka 20. stoletja do danes, ki jo pripravljajo v sodelovanju s prestižno britansko galerijo Tate. Po njenih besedah je takšno razstavo mogoče postaviti le v novih prostorih, zato je od izgradnje nove galerije odvisna tudi usoda te razstave, ki se jo izpostavlja kot enega vrhuncev EPK v Mariboru.

Izgradnjo nove UGM ocenjujejo na 17,7 milijona evrov, pri čemer naj bi deset milijonov zagotovila država. Novo UGM so sprva načrtovali poleg tržnice na Lentu, zaradi zapletov z lastniki zemljišča in madžarskimi arhitekti pa so se na občini odločili, da jo umestijo v kulturno središče Maks, ki bi ga radi zgradili na območju nekdanje tekstilne tovarne na desnem bregu Drave.

Projekt izgradnje Maksa vodi občinsko podjetje ZIM, ki je že uredilo kredit zanj, a izvajalec Meteorit potrebuje zagotovilo, da je finančno pokrita celotna investicija. Problem so tudi finančne težave mariborske občine, ki prav tako čaka, da se uredijo razmere na državni ravni.