Slovenija 17.1.2012 4:00

Slovenija na Dunaju s prvim slovenskim centrom v tujini

Ljubljana/Dunaj, 17. januarja - V prostorih avstrijskega Naravoslovnega muzeja na Dunaju bo danes uradna otvoritev Slovenskega kulturnega in informacijskega centra (Skica), ki bo hkrati prvi slovenski center v tujini. Ob otvoritvi bodo snovalci letošnje Evropske prestolnice kulture (EPK) Maribor 2012 tudi predstavili celoten program.

Prav EPK 2012 bo, kot so ob tem napovedali na ministrstvu za zunanje zadeve, letošnje težišče Skice, ki bo na Dunaju delovala kot dislocirana enota slovenskega veleposlaništva na Dunaju.

Skica bo imela svoje prostore v slovenskem študentskem domu Korotan, ki ga je slovenska vlada kupila septembra 2009, in jo bo vodila Ana Novak, ki je doslej vodila sektor MZZ za globalne izzive.

Osnovna naloga Skice bo promoviranje, širjenje in utrjevanje slovenske kulturne, umetniške, znanstvene ustvarjalnosti s poudarkom na sodobnih trendih ter spodbujanje sodelovanja med slovenskimi in v Avstriji delujočimi posamezniki in institucijami na teh področjih. Pomemben element delovanja Skice bo možnost bivanja za slovenske umetnike in znanstvenike.

Ambicija Skice je, da postane model, ki zagotavlja večjo pretočnost in širšo zajetost slovenskega ustvarjanja, ki odpira okno navzven in navznoter in je torej vreden prenosa tudi v druga evropska kulturna in znanstvena središča (Berlin, Pariz, London).