Svet 17.1.2012 6:00

Za zlato jajce se na filmskem festivalu Küstendorf poteguje 20 filmov

Beograd, 17. januarja - V Drvengradu na Mokri Gori na jugozahodu Srbije se bo danes začel peti filmski festival Küstendorf. Za nagrade, zlato, srebrno in bronasto jajce, se poteguje 20 filmov iz Belgije, Estonije, Italije, Kanade, Kirgizistana, Velike Britanije, Makedonije, Mehike, Nemčije, Poljske, Portugalske, Rusije, ZDA, Srbije, Francije in Španije.

Žirijo festivala, na katerega vabi v Srbiji živeči režiser iz BiH Emir Kusturica, sestavljajo iranska igralka Leila Hatami, francoski producent Pierre Edelman in srbski igralec ter producent Zoran Cvijanović. Selektorica tekmovalnega programa je bila, tako kot v preteklosti, Dunja Kusturica.

V spremljevalnemu programu festivala bodo do 23. januarja med drugim prikazali dela korejskega režiserja Kim Ki Duka in turškega režiserja Nura Bilgea Ceylana. Kot gosta pričakujejo tudi ameriškega režiserja Abela Ferraro, ki velja za enega od najpomembnejših neodvisnih filmskih ustvarjalcev, in francoskega igralca Taharja Rahima.

Festival pripravlja organizacija Rasta International pod pokroviteljstvom srbskega ministrstva za kulturo ter medijske in informacijske družbe. Festival je namenjen tako bodočim kot že uveljavljenim filmskim ustvarjalcem, je zapisano na spletni strani festivala.

Tako kot v preteklosti bo tudi letos filmski festival spremljal bogat glasbeni program. Poleg srbskega trobentaškega orkestra Bobana in Marka Markovića bodo nastopili Rosenberg trio iz Nizozemske, mehiški projekt Sonido Gallo Negro, skupina Pelageja iz Rusije ter Moldavec Adam Stinga. Nastopil bo tudi Kusturićev sin Stribor s svojo skupino.