Slovenija 16.1.2012 15:48

Umetniška združenja s protestno izjavo nad onemogočanje avtorstva v javnih zavodih

Ljubljana, 16. januarja - Stanovska umetniška združenja so podpisala protestno izjavo proti onemogočanju izvirnega avtorstva zaposlenim v javnem sektorju. Menijo, da je onemogočanje, deljenje in prepovedovanje izvirnega avtorstva protiustavno in zahtevajo, da se z direktivo vodstvom javnih zavodov odpravi sklep, ki ga je vlada sprejela 9. junija.

Podpisniki protestne izjave, s prvopodpisanim režiserjem, dramaturgom in pisateljem Igorjem Likarjem, opozarjajo na kršenje pravice enakopravnih možnosti dajanja programskih pobud, predlogov in izvirnih avtorskih del, kar po njihovem mnenju pomeni onemogočanje konkuriranja z zamislimi in deli v programskih vsebinah in repertoarjih večine javnih kulturnih zavodov, so sporočili iz Društva slovenskih pisateljev (DSP).

Področni uredniki - v leposlovju, v medijih in drugod - od zaposlenega, ki sicer opravlja naloge drugega delovnega mesta, kot so denimo redaktorsko, prevajalsko, lektorsko ali uredniško, izvirnih del nočejo oziroma ne smejo objaviti. Zaposlenim avtorjem izvirnih del v javnem sektorju je tako prepovedano imeti predloge, zamisli, pisati ali prevajati pesmi, zgodbe, drame, nadaljevanke, partiture, skladbe in druga dela za natečaje oziroma razpisane programe in tako enakopravno konkurirati za izvedbe, čeprav mnogi veljajo za priznane ustvarjalce na svojih področjih.

Ker je nastal nejasen položaj pri pravicah do predlaganja avtorskih izvirnih zamisli, se uredniki oziroma programski naročniki bojijo imeti opravka z zaposlenimi avtorji. Diskriminatorni situaciji po njihovem mnenju botruje tudi nepravilno izstavljanje pogodb v javnem sektorju ter prenašanje delovnih obveznosti na referenčne in t.i. ekspertne pogodbe - nepravilno poimenovane "avtorske pogodbe" - v katere so se vštevala dodatna pogodbena "honorarna" dela.

Podpisniki trdijo, da je tako splošno zastavljena uredba do izvirnega avtorstva na področjih leposlovja, umetniške radiofonije, uprizoritvenih umetnosti, filma in drugih področjih diskriminatorna, saj je izvirno avtorstvo "pod pritiskom". Odklanjanje sodelovanja in izločanje del priznanih avtorjev na področjih kulturne izmenjave pomeni tudi družbeno nepravično in škodljivo administrativno razumevanje namena odredbe. Predvsem pa je to v nasprotju z zakonskimi rešitvami in dikcijo zakona za omogočanje kulture, še piše v izjavi.

Podpisniki izjave so DSP, Slovenski center PEN, Društvo prevajalcev Slovenije, Društvo slovenskih skladateljev, Združenje dramskih umetnikov Slovenije in Društvo slovenskih režiserjev.