EPK 2012 20.1.2012 4:00

Vrtljajem EPK se danes pridružuje Slovenj Gradec

Slovenj Gradec, 20. januarja - Po uradnem odprtju projekta Evropska prestolnica kulture 2012 prejšnji konec tedna v Mariboru se danes začetku projekta kot prvo od preostalih petih partnerskih mest pridružuje Slovenj Gradec. V koroškem mestu pripravljajo celodnevno dogajanje za vse generacije, ki bo vrhunec doseglo z večerno slovesnostjo, poimenovano Modra odsevanja.

Maribor. Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture. Plakati. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Maribor.
Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture.
Plakati.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Dogajanje se bo začelo dopoldne v Kulturnem domu Slovenj Gradec, kjer bo gostovala predstava iMaginarne eSence, ki je v sklopu EPK nastala v produkciji Festivala Velenje. Popoldanski del dogajanja bo namenjen otrokom, ki bodo na mestnem drsališču izdelovali vetrnice in v Knjižnici Ksaverja Meška prisluhnili dramatizaciji pravljice.

Osrednja prireditev bo ob 19. uri v Koroški galeriji likovnih umetnosti, scenarij in režijo zanjo je pripravil Uroš Zavodnik. Pri tem se je naslanjal na mirovniška prizadevanja koroškega mesta, ki nosi naziv glasnik miru in za katerega je značilna modra barva.

Scena v galeriji bo v skladu s sloganom EPK Zavrtimo skupaj!, tako da bo občinstvo del scene oziroma znotraj razstave del koroških umetnikov. Slavnostna govornika na prireditvi bosta poslanec DZ Matjaž Zanoškar in programski direktor javnega zavoda Maribor 2012 Mitja Čander. Po končani prireditvi se bo dogajanje preselilo na Trg svobode, kjer bo pela Maja Keuc, obeta se tudi ponovitev novoletne video predstave na pročelju cerkve sv. Elizabete.

V Slovenj Gradcu danes uradno odpirajo tudi info točko EPK, podrobnejši program celoletnega dogajanja pa so že prejela slovenjgraška in okoliška gospodinjstva. Za Slovenj Gradcem bodo v soboto sodelovanje v projektu EPK uradno začeli v Velenju, teden dni kasneje v Novem mestu, 4. februarja v Murski Soboti in od 10. do 12. februarja na Ptuju.