EPK 2012 21.1.2012 4:00

Uradni začetek EPK tudi v portugalskem Guimaraesu

Guimaraes, 21. januarja - Evropsko prestolnico kulture (EPK), ki si jo letos delita Slovenija in Portugalska, bodo danes uradno odprli tudi v portugalskem Guimaraesu. Osrednja slovesnost pod geslom Ti si del tega! bo na trgu Toural, kjer pričakujejo več tisoč ljudi.

Belgija, Bruselj. Predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Med gosti pričakujejo predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, ki je po rodu Portugalec, evropsko komisarko za kulturo Andrulo Vasiliu in portugalskega predsednika Anibala Cavaca Silvo. Iz Maribora, kjer so naziv EPK uradno prevzeli pred tednom dni, se bo dogodka udeležila generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer.

Kot je za STA povedal vodja programa EPK v Guimaraesu Carlos Martins, bodo projekt začeli najprej z uradno slovesnostjo v večnamenski dvorani za 4000 ljudi. Ta se bo pričela ob 18. uri, zvezda šova pa bo domači umetnik, kitarist Manuel d'Oliveira.

Kasneje se bo dogajanje preselilo na prosto, na glavni mestni trg Toural, kjer bo ob 22. uri nastopila katalonska gledališka skupina Fura Dels Baus. Otvoritveni teden bo trajal vse do 28. januarja, ko bodo z različnimi prireditvami odpirali posamezna programska področja.

Za EPK so Portugalci kljub finančni krizi namenili 110 milijonov evrov, od tega je 15 odstotkov evropskih sredstev. Večino denarja je namenjenega za investicije, kot so izgradnja novega univerzitetnega kampusa, vzpostavitev Platforme za umetnost in kreativnost na stari mestni tržnici ter Hiše spomina v nekdanji tovarni plastike.

Za kulturno-umetniški program imajo na voljo 25 milijonov evrov, zajema pa 600 kulturnih dogodkov in 200 delavnic, razvrščenih v sklope Mesto, Državljanstvo in udeležba ter Evropska razsežnost.

Tako kot v Mariboru so si tudi v Guimaraesu med glavne cilje zadali ponovno oživitev propadajočih industrijskih predelov mesta. "V zapuščene industrijske objekte bomo vsidrali kreativne industrije," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA napovedal Martins. Kreativne industrije naj bi ponovno spodbudile razvoj mesta, ki se trenutno spopada z 20-odstotno brezposelnostjo.

Za razliko od Maribora pa Guimaraes gradi tudi na močni zgodovinski dediščini. Univerzitetno mesto, ki se nahaja na severu Portugalske in ima nekaj več kot 50.000 prebivalcev, namreč velja za "zibelko naroda". Tu se je rodil prvi portugalski kralj Afonso (1109-1185) in to je bila prva prestolnica Portugalske. Od leta 2001 je stari del mesta na seznamu kulturne dediščine organizacije Unesco in se med drugim ponaša z veličastnim gradom in palačo.