Slovenija 19.1.2012 5:00

Danes se bo začel 23. tržaški filmski festival, v tekmovalnem programu tudi Izlet Nejca Gazvode

Trst, 19. januarja - V Trstu se danes začenja 23. tržaški filmski festival, najpomembnejši festival filmov iz srednje in vzhodne Evrope v Italiji. Odprl ga bo film Matere Milča Mančevskega, veterana makedonskega filma, ki je bil prikazan na zadnjem berlinskem festivalu. V tekmovalnem programu celovečercev bodo prikazali tudi slovenski film Izlet Nejca Gazvode.

Ljubljana, kavarna Slamič. Režiser Nejc Gazvoda. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Ljubljana, kavarna Slamič.
Režiser Nejc Gazvoda.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

V tekmovalnem programu celovečercev bodo sicer prikazali osem filmov. Slovenski film, prikazan bo v soboto, 21. januarja, je letos edini predstavnik z območja nekdanje Jugoslavije. Med drugimi bodo prikazani še romunski film "Loverboy" Catalina Mitulesca in bolgarski film "Ave" Konstantina Bojanova, oba sta bila premierno prikazana na zadnjem festivalu v Cannesu, ter češki film "Dom" Zuzane Liove, ki so ga prvič prikazali na zadnjem Berlinalu.

V tekmovalni program dokumentarnih filmov se je uvrstilo 18 filmov, ki prikazujejo zgodbe od Baltika do Slovenije. Po štirih letih, leta 2008 je bil to film Otroci s Petrička Mirana Zupaniča, se je od slovenskih filmov v program najboljših dokumentarcev uvrstil film Aleksandrinke Metoda Pevca. Na sporedu bo v nedeljo, 22. januarja, projekcije se bo udeležil tudi režiser, je sporočila Nerina T. Kocjančič s Slovenskega filmskega centra.

Na festivalu, ki se bo sklenil 25. januarja, potekajo predstavitvene delavnice, ki jih vodijo priznani avtorji in novi talenti. Letos bosta med priznanimi režiserji nastopila Mančevski in Madžar Istvan Szabo, nove talente pa bo zastopal Gazvoda, ki bo v sklopu projekta "Eastweek" nastopil v nedeljo, 22. januarja.

Koprodukcijsko srečanje "East Meets West", ki ponuja platformo za vzhodnoevropske in italijanske projekte, ki iščejo koproducente iz zahodnih držav, bo potekalo 19. in 20. januarja, pri čemer bodo v fokusu države skandinavske regije.

Izmed 182 prijavljenih projektov iz 29 evropskih držav sta bila med končnih 18 projektov, ki se bodo predstavili na uradnem predstavitvenem dogodku in se potegovali za štipendijo EAVE 2012, uvrščena tudi dva slovenska projekta. To sta Moj narobe svet producentske hiše Petra Pan in omnibus Izguba nedolžnosti v produkciji Staregare in sosedskih držav.

Zaradi velikega števila prijavljenih projektov so na srečanju odprli še dve sekciji. Med projekti v zgodnji fazi razvoja se bo predstavil slovenski projekt Rudnik usoda Studia Maj, med projekte, ki so bili že predstavljeni na drugih koprodukcijskih srečanjih, pa se je uvrstil Dvojina producenta Perfo Production.