Svet 20.1.2012 6:00

V Kasslu prenovili pravljični muzej bratov Grimm

Kassel, 20. januarja - Po več kot dve leti trajajoči prenovi bodo v nedeljo v kasselski Palais Bellevue ponovno odprli Muzej bratov Grimm. V središču razstave je rokopis Grimmovih pravljic iz leta 1812, ki je vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine. Jezikoslovca in zbiratelja pravljic Jacob in Wilhelm Grimm sta s prekinitvami živela v Kasslu med letoma 1798 in 1841.

Stalna razstava v muzeju pripoveduje o življenju, delu in vplivu bratov Grimm. Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudaril vodja muzeja Bernhard Lauer, se slednja nista ukvarjala le z zbiranjem pravljic, temveč tudi z jezikoslovjem in vprašanji literarne vede.

Skupaj s Karlom Lachmannom in Georgom Friedrichom Beneckom brata Grimm veljata za utemeljitelje nemške filologije oziroma germanistike.

Na razstavi bo prostor dobil tudi njun mlajši brat, slikar Ludwig Emil Grimm. Pritličje Palais Bellevue pa je namenjeno občasnim razstavam.

Decembra bodo v muzeju obeležil 200 let od izida Grimmovih pravljic, nato pa bo muzej kmalu ponovno zaprl svoja vrata, saj mestne oblasti načrtujejo nov in večji muzej v Weinbergu, ki naj bi bil končan do leta 2014.