EPK 2012 20.1.2012 10:13

Viole v uličnem stripu

Maribor, 20. januarja - Razpadajoče fasade in polomljena okna v središču Maribora se bodo za čas Evropske prestolnice kulture (EPK) prelevile v Ulični strip. Zgodba se vije po Koroški ulici, preko Tkalskega prehoda do ulice Ob jarku, pripoveduje pa o večno aktualni tematiki v Mariboru - nogometu ter rivalstvu med mariborskimi in ljubljanskimi navijači.

Maribor, Stadion Ljudski vrt. Mariborski navijači - Viole. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Maribor, Stadion Ljudski vrt.
Mariborski navijači - Viole.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Maribor, Stadion Ljudski vrt. Mariborski navijači - Viole v Ljudskem vrtu. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Maribor, Stadion Ljudski vrt.
Mariborski navijači - Viole v Ljudskem vrtu.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Stripovske sličice so namestili na razpadajoče fasade in v polomljena okna, ki jih bodo uradno odkrili danes ob 11. uri na ulici Ob jarku. Dogodka naj bi se udeležili tudi številni navijači Nogometnega kluba Maribor - Viole.

Zgodbo si je zamislil pisatelj in novinar Zdravko Duša, ilustracije pa so delo akademskega slikarja Damijana Stepančiča. Zgodba sledi spopadu mariborskih in ljubljanskih navijačev pred nogometno tekmo, ki se zaključi z gorečim stadionom v ozadju in velikim transparentom Mi smo Maribor.

Ulični strip je eden od projektov programskega sklopa EPK Ključi mesta, katerega cilj je, da v središču mesta ne bi bilo praznega lokala. Mestno jedro namreč izgublja vsebino, lokali in trgovine propadajo, stavbe ostajajo zapuščene. Z Uličnim stripom bi javnost radi opozorili na ta problem, ki ga je moč zaslediti tudi v drugih mestih, hkrati pa zakriti ter na poseben način ponovno odkriti mestne packe, pojasnjujejo v zavodu Maribor 2012.

Nogomet je v Mariboru ena od najbolj priljubljenih "postranskih stvari", zato se z njim v okviru EPK ukvarja več projektov. Med drugim nameravajo posneti dokumentarec o nogometašu Zlatku Zahoviću in organizirati tekmo med nogometnima kluboma Maribora in Guimaraesa, ki letos skupaj nosita naziv EPK.