EPK 2012 21.1.2012 4:00

Slovesni dan EPK danes tudi v partnerskem mestu Velenje

Velenje, 21. januarja - Evropska prestolnica kulture (EPK) bo danes svoja vrata odprla tudi v Velenju, kjer so pripravili 24 kulturno-umetniških projektov. V dopoldanskem delu bodo v Cankarjevi ulici v Velenju predstavili tri projekte, točno opoldan pa bo na Titovem trgu promenadni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje.

Velenje, občina. Velenjski župan Bojan Kontič. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Velenje, občina.
Velenjski župan Bojan Kontič.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Ob simboličnem času 12.12 bo sledil pozdravni nagovor velenjskega župana Bojana Kontiča. Velenjčani se bodo tako pridružili več kot 40 mestom in regijam, ki so se doslej že ponašali z nazivom Evropska prestolnica kulture.

Kontičevem nagovoru bo sledila kanonada in dvig velenjske zastave EPK 2012 na Velenjskem gradu. Večerni del otvoritvenega dela se bo ob 19. uri začel v Vili Bianci z odprtjem razstave Bele maske,program pa se bo nadaljeval v Galeriji Velenje s plesno miniaturo Prepletanja avtorice Tine Benko.

Ob 20.12 bo v velenjskem domu kulture še ena prireditev, na kateri bodo predstavili vseh 24 projektov, ki bodo letos zaznamovali Velenje. Razgiban dan se bo zaključil na ploščadi pred kulturnim domom s koncertom zasedbe Fuzit velenjskih umetnikov Jureta Pukla in Staneta Špegla.

Po velikem spektaklu 14. januarja, ki je v Mariboru napovedal kulturno prestolovanje, zdaj z manjšimi slovesnostmi sledijo še druga mesta. V petek je bilo odprtje EPK v Slovenj Gradcu, 28. januarja bo v Novem mestu, 4. februarja v Murski Soboti in od 10. do 12. februarja na Ptuju.