Slovenija 20.1.2012 12:12

Jane Birkin bo pela Gainsbourga v CUK Kino Šiška

Ljubljana, 20. januarja - V CUK Kino Šiška bo v soboto ob 21. uri koncert Jane Birkin, ki se je na svetovno turnejo podala ob 20-letnici smrti velikega francoskega barda Sergea Gainsbourga. Birkinova in Gainsbourg sta leta 1969 s pesmijo "Je t'aime moi non plus" doživela svetovno slavo in vznemirila javnost. Na glasbenem področju sta sodelovala tudi po ločitvi.

Birkinovo na turneji "Via Japan" spremlja japonski ansambel pod umetniškim vodstvom Nobuja Nakajime. Organizatorji koncerta napovedujejo, da bodo na račun prišli vsi oboževalci dobrega šansona, ki ga je zastopal Gainsbourg.

Igralka, pevka in aktivistka, ki je s svojim mladostnim videzom in skrbno uglašenim britanskim naglasom očarala Francijo, kjer se je ustalila pred več kot 40 leti, je svojo kariero v precejšnji meri zgradila na izvajanju Gainsbourgovega repertoarja, tudi po njegovi smrti leta 1991.

V 45 letih je posnela 14 studijskih albumov, pet albumov živih posnetkov Gainsbourgovih pesmi ali takšnih, ki so se večinoma navdihovale po njem, sodelovala pa je tudi s številnimi glasbeniki, kot so Feist, Paolo Conte, Beth Gibbons, Bryan Ferry, Rufus Wainwright in Johnny Marr iz zasedbe The Smiths.

Birkinova je v zadnjih letih na koncertih pogosto pela slavni Gainsbourgovi pesmi "Elisa" in "Couleur Cafe" ter tako pomagala zbirati denar za žrtve potresa na Haitiju in cunamija na Japonskem.

Leta 1946 v Londonu rojena pevka in igralka je preživela idilično otroštvo na angleškem podeželju, nato jo je osvojil "swinging London", kmalu zatem pa še odrske deske. Leta 1966 je nastopila v Antonionijevi Povečavi in s svojo goloto razburila konzervativnejše občinstvo, ki je bilo dodatno presunjeno tudi leta 1969, ko je z Gainsbourgom zapela "Je t'aime moi non plus". Da ne zna le vzdihovati, kot v primeru omenjene glasbene uspešnice, oziroma da ni le lolita, kot so ji nekateri večkrat očitali, je Birkinova kasneje dokazala z bogatim igralskim in glasbenim opusom.

Zaščitni znak Birkinove je krhek, tanek glas, ves čas na robu zloma. Gainsbourg je posebej za njeno barvo glasu napisal številne lahkotne pesmi, ki so pogosto postale uspešnice. Ob ločitvi od Gainsbourga v začetku osemdesetih, je njena kariera doživela preobrat. Gainsbourg je še naprej skladal zanjo, a njegove pesmi so postale vzvišene, zapletene in prefinjene.

Birkinova je leta 2004 že nastopila v Ljubljani, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je predstavila album "Arabesque".