Svet 20.1.2012 12:58

Film Mlada noč Olma Omerzuja bo prikazana na Berlinalu

Berlin, 20. januarja - Festivalska komisija je v program letošnjega filmskega festivala v Berlinu uvrstila le en češki film, in sicer Mlada noč (Priliš mlada noc), ki ga je v češko-slovenski koprodukciji posnel 27-letni slovenski režiser Olmo Omerzu. Celovečerni absolventski film, s katerim je Omerzu lani končal študij na praški FAMU, bo prikazan v sekciji Forum.

Omerzu (1984) je bil za svoje študentske filme večkrat nagrajen na festivalih, predvsem za srednjemetražni film Drugo dejanje, ki je doživel tudi distribucijo po kinematografih na Češkem in med drugim prejel posebno nagrado za režijo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Po besedah programske direktorice sekcije Forum Anne Hoffmanm so sprejetje filma Mlada noč na festival enotno podprli vsi člani komisije, je sporočila Danica Ikovic z Arsmedie.

Film pripoveduje o 12-letnih fantih, Baluški in Rezaču, ki se dan po novem letu bolj ali manj po naključju znajdeta v stanovanju treh mladih odraslih. Tu doživita svoje prvo srečanje z ljubeznijo in seksualnostjo. Preživita noč in pozabita na čas ter na to, da ju lahko kdo pogreša, oziroma ne vesta, da ju medtem že išče policija. Za trenutek pozabita, da sta še vedno otroka. Pijeta in se zaljubljata, bruhata ter izgubljata pamet v "brezsramnem in razuzdanem" svetu, ki ga živijo David, Katerina in Štepan, je o vsebini filma zapisano v sporočilu za javnost.

"Rad delam z igralci. V filmu smo skupaj raziskovali in odpirali temo izgube ljubezenskih idealov na račun povsem 'mehanične seksualnosti' oziroma spolnosti, v katero ni vpletena ljubezen. Demistificirana seksualnost in njen brutalni nastop pa se v filmu pokažeta tudi kot maska negotovosti in obrambni mehanizem pred nežnostjo," je o filmu povedal režiser in dodal: "To ni klasična zgodba o otroštvu niti običajen film o odraščanju, gre bolj za nekakšno alegorijo, pri čemer se moški in ženski arhetipi odpirajo, med drugim tudi v otroškem svetu. Meja med otroškim in odraslim svetom sicer obstaja, vendar jo tako greh kot nedolžnost zlahka prestopata, ne meneč se za družbene prepovedi in tabuje."

V filmu sta ob enem izmed vodilnih čeških igralcev Martinu Pechlatu in ob njegovih mlajših igralskih kolegih Natalii Rehorovi in Jiriju Černemu otroška lika upodobila Vojteh Machuta in Jan Vaši.

Nekaj manj kot 70 minut trajajoči film je nastal po scenariju Bruna Hajka, ki ga je nato Omerzu skupaj z Jakubom Felcmanom predelal v končno podobo filma. Film je nastal v produkciji Endorfilma, kopruducenti pa so Studio FAMU, slovenska producentska hiša Arsmedia in Češka televizija. Film sta podprla Državni fond za podporo in razvoj češke kinematografije in Slovenski filmski center.

Film bo na Berlinalu doživel svetovno premiero, in sicer 13. februarja, ob 22. uri, sledile bodo še tri projekcije za javnost. V češko distribucijo bo film vstopil vstopil 22. marca.

Letošnji, 62. mednarodni filmski festival v Berlinu bo potekal od 9. do 19. februarja. V sekciji Forum so prikazani filmi, ki so po mnenju berlinskega festivala originalni, provokativni in sprožajo diskusijo. Filmi se potegujejo za nagrade neodvisnih žirij, kot je denimo nagrada žirije FIPRESCI. Omerzujev film pa prav tako tekmuje za nagrado najboljši prvenec, ki jo dodeljujejo trije člani žirije iz glavnega programa. Film se izbira iz vseh štirih sekcij.