Slovenija 23.1.2012 4:00

V Cankarjevem domu slavnostna akademija ob 60. obletnici DOS

Ljubljana, 23. januarja - Društvo oblikovalcev Slovenije (DOS) bo 60. obletnico delovanja obeležilo s slavnostno akademijo v Cankarjevem domu. Dogodka v Štihovi dvorani, ki se bo pričel ob 19. uri, se bo udeležil tudi predsednik države Danilo Türk, ki bo imel pozdravni nagovor.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Slavnostna akademija bo namenjena tako oblikovalcem kot predstavnikom politike in gospodarstva, nanjo pa so povabljeni tudi vsi starejši člani društva, je za STA povedal predsednik sekcije za vizualne komunikacije DOS Sašo Urukalo.

Zbrane bosta nagovorila še predsednik društva Robert Klun in predsednica strokovnega sveta društva Maja Gspan. V nadaljevanju bo Maja Lozar Štamcar iz Narodnega muzeja Slovenije na kratko predstavila zgodovino delovanja DOS, Vesna Brekalo pa bo poskrbela za mednarodno predstavitev DOS. Sledila bo projekcija televizijskega prispevka Julije Vardjan z naslovom Ob 60-letnici društva.

Akademijo bo pospremil tudi zbornik, ki pod naslovom Oblikovanje je odgovor združuje prispevke izpod peresa domačih avtorjev. Ti so razmišljali o oblikovanju, poslanstvu društva ter o trenutni gospodarski in politični situaciji v Sloveniji.

Kot je v predgovoru zapisal predsednik DOS Robert Klun, želijo z zbornikom slovenskih oblikovalskih dosežkov oblikovalci povedati, da je med njimi veliko potenciala in pripravljenosti za sodelovanje. "Slovenija je majhna dežela, a nabita z željo po preboju, bogata z naravo, naravnimi materiali in vrednotami. Prav takšno identiteto odražajo dela, ki so pred vami. Vsaka stvaritev je po svoje avantgardna, napredna, v nekaterih segmentih morda celo 'donkihotska'," je še zapisal Klun.

DOS je edino stanovsko združenje v Sloveniji, ki v svojih vrstah združuje vrhunske ustvarjalce z različnih področij oblikovanja. Oblikovalci, združeni v DOS, delujejo v okviru sekcij oblikovanje vizualnih komunikacij, industrijsko in unikatno oblikovanje, fotografija, scenografija in kostumografija.

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1951. V 60 letih delovanja vseskozi osrednji cilj društva ostaja promocija stroke ter vzpostavitev trdnejših vezi z njenimi porabniki/naročniki in državo.