Slovenija 21.1.2012 11:39

Lirikonfest Velenje objavil šest literarnih razpisov

Velenje, 21. januarja - Lirikonfest Velenje je ob današnjem odprtju EPK 2012 v Velenju objavil šest literarnih razpisov. Med njimi sta poziva za zbiranje predlogov za 9. mednarodno Pretnarjevo nagrado in za 7. literarno nagrado čaša nesmrtnosti/velenjica ter razpisa za 5. lirikonov zlat ter za bienalno priznanje lirikonfestov zlat.

Velenje, središče mesta. Otvoritveni dan Evropske prestolnice kulture 2012 v Velenju. Foto:Lili Pušnik/STA

Velenje, središče mesta.
Otvoritveni dan Evropske prestolnice kulture 2012 v Velenju.
Foto:Lili Pušnik/STA

Velenje, eno od petih partnerskih mest EPK, in mednarodni Lirikonfest v organizaciji Velenjske knjižne fundacije in književne asociacije Velenika, v šopu razpisov uvodoma pozivajo k zbiranju predlogov za 9. mednarodno Pretnarjevo nagrado. Podeljujejo jo ambasadorjem slovenske književnosti in jezika po svetu za trajnejše, večletne ali enkratne pomembne prispevke pri mednarodnem književniškem povezovanju, posredovanju oz. uveljavljanju slovenske literature in jezika v tujini.

Z drugim pozivom Velenje in Akademija Poetična Slovenija v organizaciji književne asociacije Velenika in Velenjske knjižne fundacije vabita k predlaganju kandidatov za literarno nagrado čaša nesmrtnosti-velenjica 2012. Nagrado slovenskemu književniku oziroma književnici podeljujejo za vrhunski desetletni pesniški opus, ki je pomembno zaznamoval umetniško literaturo 21. stoletja.

Rezidenčno priznanje lirikonov zlat mesto Velenje in Lirikonfest podeljujeta za vrhunske revialne prevode slovenske poezije 21. stoletja v druge jezike. Prevajalci lahko na razpisu sodelujejo s prevodi poezije treh slovenskih avtorjev, prevedenimi v en tuji jezik. Objavljen je tudi razpis za bienalno priznanje lirikonfestov zlat 2012 za najtehtnejši esej na temo Troedinost poezije-mita-vode?.

Rok za oddajo vseh zgoraj omenjenih predlogov ali razpisov po pošti ali pa preko elektronske pošte je 21. marec.

Lirikonfest Velenje prav tako zbira predloge za 21-dnevna ustvarjalna bivanja tujih književnih prevajalcev novejše slovenske umetniške literature na mednarodni književniško-prevajalski rezidenci v Velenju in vabi k objavi izvirne in prevodne poezije 21. stoletja v osmem letniku mednarodne Rp. Lirikon21, izdanem v sklopu EPK 2012.

Ustanova Velenjska knjižna fundacija in književna asociacija Velenika pa vabita mednarodno ugledne slovenske ali tuje organizacije, ustanove, podjetja in kulturne mecene k (so)pokroviteljstvu osrednjega programa oz. posameznih književno-kulturnih prireditev mednarodnega Lirikonfesta Velenje 2012.

Vsebine pozivov in razpisov so v celoti dostopne preko spletne strani http://www.lirikonfest.si.