Svet 23.1.2012 6:00

Visoko nagrajena reciklažna umetnost Lea Fitzmaurica

London, 23. januarja - Umetnik Leo Fitzmaurice, ki ustvarja nova umetniška dela iz starih objektov, je dobitnik pete nagrade "Northern Art", ki jo podeljuje Umetniška galerija v Leedsu. Prepričal je z združitvijo 13 krajinskih slik iz 19. stoletja, tako da se horizont na njih stika. Nagrada je vredna 16.500 britanskih funtov (slabih 20.000 evrov), poroča britanski BBC.

"Menim, da imamo že tako dovolj stvari. Uporabimo jih, namesto da vselej ustvarjamo nekaj novega," je dejal Fitzmaurice. O svoji zmagovalni postavitvi je dejal, da opazovalcu vsaka od izbranih 13 slik pove svojo zgodbo, s tem, ko jih je združil, pa je ustvaril novo pripoved.

"V slikah si lahko predstavljaš sebe. In ko začutiš, da se lahko za okvirjem pretihotapiš v naslednjo sliko, se začne dogajati zelo zanimiv proces. Skoraj tako je, kot da preskakuješ med različnimi življenji," je pojasnil umetnik.

Na razstavi finalistov za nagrado v Umetniški galeriji v Leedsu se je Fitzmaurice predstavljal tudi s projekcijo fotografij vzorcev, ki se pojavljajo na vsakdanjih objektih, na primer tlakovcih, smetnjakih ali odpadkih. Vzorce je minulih sedem let fotografiral s svojim mobilnim telefonom.

Lani je nagrado "Northern Art" prejel Haroon Mirza, ki je kmalu za tem na odprtju beneškega likovnega bienala prejel srebrnega leva za najboljšega mladega umetnika.