EPK 2012 24.1.2012 9:46

EPK z več dokumentarci

Maribor, 24. januarja - V Mariboru so v nedeljo premierno predvajali dokumentarni film o življenju in delu osrednje osebnosti slovenskega knjižničarstva, Brunu Hartmanu. Film režiserja Bojana Laboviča, ki je nastal v koprodukciji Studia Legen in zavoda Maribor 2012, je prvi v vrsti dokumentarcev, ki jih nameravajo posneti v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK).

Po besedah kreativne producentke EPK za področje filma Marine Gumzi je v produkciji ali tik pred končanjem več kot deset dokumentarnih filmov, "ki bodo vsak na svoj način, s svojim ritmom motrenja in s svojo barvo razumevanja povezani z Mariborom ali partnerskimi mesti in/oziroma z njihovimi prebivalci".

Med njimi so portreti pisatelja Draga Jančarja, slikarja Jožeta Tisnikarja in nogometaša Zlatka Zahoviča, dokumentarni filmi o mariborski judovski zgodovini, o mestnih zvokih in o zgodovini štajerskih subkulturnih centrov. Prva premiera je bila v nedeljo, ko so v dokumentarcu z naslovom Na poti pride vse naproti predstavili Bruna Hartmana (1924-2011).

V okviru EPK bo tudi okrepljena kinematografska dejavnost Kina Udarnik, edinega mestnega kina v Mariboru. V njem naj bi se srečevale klasike, avtorske retrospektive, festivali, filmsko-glasbeni dogodki, delavnice, različni filmski gostje. Med drugim so pred dnevi pričeli s ciklom plesnega filma "Illuminated" (Osvetljeni), ki nastaja v sodelovanju s Plesno izbo Maribor.

Sredi februarja bo Kino Udarnik prizorišče svetovne premiere dokumentarnega filma Oči in ušesa boga - videonadzor Sudana. Film Toma Križnarja in Maje Weiss govori o iztrebljanju Afričanov na območjih med Severnim in Južnim Sudanom, ki so bogata z naravnimi viri. Po svetovni premieri v Mariboru, ki ji bo sledila še okrogla miza na temo položaja v omenjeni regiji, bo film odpotoval na filmski festival v Berlin.

Konec februarja v zavodu Maribor 2012 napovedujejo projekcijo filma Metropolis z živo glasbeno spremljavo Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko enega največjih svetovnih strokovnjakov za spremljavo nemih filmov, Roberta Israela. Digitalno restavrirana in pred kratkim dopolnjena kopija nemega filma Metropolis avstrijsko-ameriškega režiserja Fritza Langa iz leta 1927 velja za eno največjih filmskih mojstrovin.

Marca je na filmskem programu EPK sklepno srečanje udeležencev izobraževanja European Short Pitch. Gre za projekt evropske mreže Nisi Masa (European Network of Young Cinema), ki temelji na spodbujanju koprodukcij evropskih kratkih filmov. Na natečaju jeseni lani je bilo na podlagi sinopsisov za kratke filme izbranih 25 mladih filmskih ustvarjalcev iz vse Evrope, ki bodo med 2. in 4. marcem v Mariboru svoje projekte predstavili strokovnjakom iz filmske industrije (producentom, financerjem, prodajnim agentom in distributerjem).