EPK 2012 24.1.2012 10:23

Simon Kardum za Večer: Za vrhunski EPK prepozno, za solidnega še ne (24. 1.)

Maribor, 24. januarja - Koncept EPK je zastavljen na več paralelizmih in že v osnovi ne more imeti prioritet, je v pogovoru za Večer dejal direktor CUK Kino Šiška Simon Kardum, ki je marca lani odstopil kot član programskega sveta EPK. Kot je poudaril, ga skrbi nejasen rokovnik bližnjih dogodkov in programsko zapostavljanje popularne glasbe, posebej koncertov.

Ljubljana. Direktor Centra urbane kulture Kino Šiška Simon Kardum. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor Centra urbane kulture Kino Šiška Simon Kardum.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nastopil je problem realizacije tako mogočnega projekta, sploh ob skrčenem proračunu, ki ne bo imel trajnejših infrastrukturnih posledic, kar je bil prvotni cilj projekta, se je spomnil Kardum. "Kakšen bo končni učinek, ne vemo. Kar pa mene kot direktorja Kina Šiška skrbi, je zelo nejasen rokovnik bližnjih dogodkov. Nastopa problem klasičnega producenta: kje in kaj se bo dogajalo. Zlasti koncerti." Kot pravi Kardum, se velike ali srednje velike izvajalce rezervira mnogo prej.

Kot je še dejal, ga žalosti, da ni odstopil od projekta tudi programski direktor zavoda Maribor EPK 2012 Mitja Čander. "Če bi sam zastavil svoje ime in dostojanstvo, sploh glede na prazne obljube podžupana o celotnem pokritju zapadlih obveznosti do zavoda, bi odstopil," je kritičen Kardum. Po njegovem mnenju je eden večjih problemov mariborski župan Franc Kangler, saj njegov način vodenja ne ustreza nikomur, morebiti le pragmatičnim politikom in uradnikom, ki imajo brezvladje zelo radi.

Za vrhunski EPK je po njegovem mnenju zagotovo prepozno, za solidnega pa še ne. "Ko govorim o vrhunskosti, govorim o več programskih presežkih, koncept bi moral pustiti trajnejše infrastrukture sledi," je prepričan Kardum, ki je še pristavil: "Meni prav nič ne pomaga, če mi politik reče, da se bo to slej ali prej zgodilo."