Svet 25.1.2012 6:00

Na Hrvaškem že sedma brezplačna Noč muzejev

Zagreb, 25. januarja - Na Hrvaškem se pripravljajo na sedmo Noč muzejev, ki bo v petek v večernih urah brezplačno odprla vrata teh ustanov v več kot 70 mestih. Pripravili so bogat spremljevalni program, na katerem pričakujejo rekordno število obiskovalcev. Lani so našteli nekaj manj kot 315.000 ljudi, ki so jih privabile atraktivne muzejske prireditve v 67 mestih.

Letos bodo hrvaški muzeji ponudili programe na več kot 150 lokacijah, nekatere razstave pa bodo odprli ravno v Noči muzejev, so napovedali organizatorji iz hrvaškega muzejskega društva. Med drugim bo v Zagrebu na ogled knjiga, ki jo je okrasil "mojster miniatur" iz 16. stoletja Julije Klović. Nadalje bo moč videti neznane skulpture Ivana Meštrovića, razstavo otroških igrač iz antičnih časov ali razstavo o starih zagrebških pokopališčih in pogrebih Mors porta vitae (Smrt, vrata življenja).

V zagrebškem Muzeju sodobne umetnosti je na ogled razstava Socializem in modernost 1950-1974, ki si jo bo mogoče brezplačno ogledati, poleg tega pa tudi zaplesati v duhu 50., 60. in 70. let prejšnjega stoletja. Spoznati bo mogoče začetke pop kulture in rock'n'rolla na Hrvaškem, v knjižnici Hrvaške akademije znanosti in umetnosti (Hazu) pa bo potekala delavnica z naslovom Kaj je noč muzejev brez valčka v knjižnici Hazu?

Zanimivo bo tudi v zagorskih muzejskih ustanovah, posebej v Muzeju krapinskih neandertalcev, v katerem bodo pripravili delavnico izdelave orodja iz kamna. V muzeju Nikole Tesle v njegovem rojstnem kraju Smiljanu v Liki bodo predstavili knjigo o njem, medtem ko bo v Šibeniku razstavljeno spodnje perilo, ki so ga nekoč nosile tamkajšnje gospe. V Virovitici bo na ogled etnološka razstava o torbah iz 19. stoletja, v glasbenem programu pa bo nastopila skupina Bambi molesters, ki ima veliki mednarodni sloves na surf sceni, so še napovedali organizatorji.

V večini muzejev si bo razstave mogoče ogledati med 20. in 1. uro po polnoči. Poleg tega so pripravili predavanja, okrogle mize, strokovna vodstva, filmske projekcije, modne revije, avkcije, predstavitve novih izdaj, druženja z umetniki, ponekod pa tudi pestro ponudba sladic in kuhanega vina pred muzejskimi poslopji.

Projekt brezplačnega ogleda muzejev so začeli decembra 2004 v šestih zagrebških muzejih, po velikem začetnem uspehu pri obiskovalcih pa so ga razširili na številna hrvaška mesta ter ga prestavili na januar, ko praviloma primanjkuje kulturnih dogodkov.