Slovenija 25.1.2012 4:00

JSKD bo podelil priznanja: Za življenjsko delo Mirku Cudermanu

Ljubljana, 25. januarja - Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) bo popoldne v Festivalni dvorani podelil najvišja priznanja sklada za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju kulturnih dejavnosti. Zlato plaketo bo prejel muzikolog, zborovodja in pedagog Mirko Cuderman za prispevek k zborovski glasbi. Ob tem bodo podelili še pet srebrnih plaket in zlati znak.

Ljubljana, Slovenska filharmonija. Muzikolog, zborovodja in pedagog Mirko Cuderman. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Slovenska filharmonija.
Muzikolog, zborovodja in pedagog Mirko Cuderman.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Mirko Cuderman je v več kot 60 letih aktivnega delovanja na področju ljubiteljske in kasneje poklicne zborovske glasbe dal slovenski glasbeni poustvarjalnosti neizbrisen pečat. Vodil je najvidnejše slovenske zbore, kot sta Komorni zbor RTV Slovenija in Slovenski oktet, poleg tega je ustanovil in vodil zbor Consortium musicum, ki je s poustvarjanjem vokalno-instrumentalne glasbe presegel raven ljubiteljskega zbora, ter Slovenski komorni zbor, še danes edini profesionalni pevski zbor v Sloveniji.

V stotinah koncertov, ki jih je zasnoval tako programsko kot umetniško, je na slovenske koncertne odre postavil največja dela domače in svetovne vokalne ter vokalno-instrumentalne glasbe. Poleg tega je zasnoval vokalni abonma Slovenskega komornega zbora, ki je danes sestavni del abonmajske ponudbe Slovenske filharmonije.

Njegova zasluga sta tudi zbirka Musica sacra slovenica na 30 zgoščenkah z več kot 600 skladbami ter antologija slovenske zborovske glasbe na 56 zgoščenkah s 1250 skladbami, s čimer je ustvaril celovit, muzikološko utemeljen in avtentično izveden pregled slovenske sakralne in posvetne zborovske glasbe, piše v utemeljitvi.

Srebrne plakete JSKD bodo prejeli Marjan Bevk za uspešno kulturno udejstvovanje v Sloveniji in razvijanje kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu, Hanzi Weiss za razvijanje kulturnega sodelovanja s Slovenci v zamejstvu, Marija Ahačič Pollak za ustvarjalno in uspešno razvijanje vokalne glasbe zunaj matične domovine, Daliborka Podboj za ustvarjalno in pedagoško delo na področju sodobnega plesa ter Josip Zupan za organizacijsko in pedagoško delo na področju kulturnih dejavnosti v Sloveniji.

Zlati znak za izjemen dosežek na področju literarne dejavnosti bo šel v roke mladi pisateljici Nataši Kramberger, avtorici romana Nebesa v robidah, s katerim je konec leta 2010 osvojila evropsko nagrado za književnost, ki jo podeljujejo Evropska komisija, Evropska federacija knjigotržcev, Svet evropskih pisateljev in Federacija evropskih založnikov.