Svet 24.1.2012 16:39

Scorsesejev film Hugo z 11 nominacijami vodi v lovu na oskarje

Los Angeles, 24. januarja - Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je 11 nominacij za zlate kipce podelila filmu Hugo producenta in režiserja Martina Scorseseja. V skladu s pričakovanji je veliko nominacij, kar deset, pobral tudi dobitnik zlatih globusov, črno-beli nemi film "The Artist" (Umetnik) francoskega režiserja Michela Hazanaviciusa.

Poleg filmov Hugo in "The Artist", slednji je dobil tri zlate globuse, lahko na pozlačene kipce 26. februarja računa še film Potomci, ki je prav tako pobral zlati globus. Letos je zaradi spremenjenih pravil v igri za najboljši film devet filmov. Nova pravila določajo, da je lahko nominiranih med pet in deset filmov, ki jih mora na vrh seznama uvrstiti najmanj pet odstotkov članov akademije.

Za najboljšega so tako nominirani tudi film o temnopoltih služkinjah z ameriškega juga Služkinje, romantična zgodba v režiji Woodyja Allena Polnoč v Parizu, film o športnem managerstvu Zmagovalec z Bradom Pittom v glavni vlogi, pravljica o konju iz prve svetovne vojne Grivasti vojak, drama na temo terorističnih napadov na ZDA "Extremely Loud & Incredibly Close" (Izjemno glasno in neverjetno blizu) ter meditativna družinska kronika Drevo življenja.

V tekmi za oskarja za najboljšo moško vlogo je Brad Pitt (Zmagovalec) z Georgem Clooneyjem (Potomci), nominirani pa so tudi še Demian Bichir v drami o družini priseljencev "A Better Life" (Boljše življenje), dobitnik zlatega globusa Jean Dujardin ("The Artist") in Gary Oldman iz vohunskega filma "Tinker Taylor Soldier Spy".

Večjih presenečenj ni bilo niti v kategoriji glavnih ženskih vlog, kjer je nominacijo za upodobitev nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher v filmu "The Iron Lady" (Železna lady) prejela dobitnica zlatega globusa v kategoriji dramskega filma Meryl Street. Dobitnica zlatega globusa v kategoriji muzikala ali komedije Michelle Williams računa tudi na oskarja za vlogo v filmu o življenju igralke Marilyn Monroe "My Week With Marilyn" (Moj teden z Marilyn).

Nominacijo je dobila tudi Glenn Close, ki v filmu "Albert Nobbs" igra žensko na Irskem v 19. stoletju, ki se preživlja preoblečena v moškega služabnika. V skladu s pričakovanji računa na oskarja tudi Viola Davis (Služkinje) in Rooney Mara (Dekle z zmajskim tatujem).

Za oskarja za stransko moško vlogo se poteguje Christopher Plummer v filmu "Beginners" (Začetniki), ki bo v primeru uspeha postal pri 82 letih najstarejši dobitnik igralskega zlatega kipca v zgodovini. Med nominiranci pa so še Kenneth Branagh ("My Week With Marilyn"), Jonah Hill (Zmagovalec), Nick Nolte v filmu "Warrior" (Bojevnik) in Max von Sydow ("Extremely Loud & Incredibly Close").

Nominacije za stranske ženske vloge so pripadle Ovtaviji Spencer (Služkinje), Berenice Bejo ("The Artist"), Jessici Chastain (Služkinje), Janet McTeer ("Albert Nobbs") in Melissi McCarthy ("Bridesmaids").

"The Artist" je v igri tudi za oskarja za režijo (Michel Hazanavicius), poleg njega pa še Alexander Payne (Potomci), Martin Scorsese (Hugo), Woody Allen (Polnoč v Parizu) in Terrence Malick (Drevo življenja).

Med peterico nominirancev za tujejezičnega oskarja so izbrani belgijski "Bullhead" (Butec), kanadski "Monsieur Lazar" (Gospod Lazar), izraelski "Footnote" (Opomba), poljski "In Darkness" (V temo) ter iranski "A Separation" (Nader in Simin se ločujeta), ki je tudi dobitnik zlatega globusa.