Svet 25.1.2012 5:30

Spike Lee frustriran zaradi monolitnosti industrije zabave

Park City, 25. januarja - Ameriški filmski režiser Spike Lee je v ponedeljek na filmskem festivalu Sundance, ki bo v Park Cityju potekal še do nedelje, izrazil frustracije zaradi pomanjkanja raznolikosti v industriji zabave. Med vodilnim kadrom ameriških TV-postaj in filmskih studiev naj bi po njegovi oceni še vedno prevladovala miselnost iz 50. let minulega stoletja.

Še vedno živimo v Eisenhowerjevem času, je za ameriško tiskovno agencijo AP dejal Lee. Po njegovih besedah so še daleč časi, ko se bo raznolikost ZDA dobila izrazila tudi v svetu gibljivih podob. Kot je še dodal, podatki ameriških popisov prebivalstva nakazujejo, da bodo "belopolti Američani postali manjšina do leta 2045, mogoče še prej". Tudi za industrijo zabave se zato kot dobra poslovna priložnost kaže zaposlovati čimbolj različne ljudi.

Svoja predvidevanja je Lee delil na festivalu Sundance, kjer je predstavljal svoj zadnji film, peti del kronike o Brooklynu z naslovom "Red Hook Summer" (Poletje v Brooklynu). Kultni temnopolti režiser, producent in scenarist politično angažiranih in humornih filmov, med njimi nominiranca za oskarja za izvirni scenarij "Do the Right Thing" (Naredi, kar je prav) in biografskega filma o aktivistu za človekove pravice Malcolmu X, je kritičen preizpraševalec odnosa do ameriške temnopolte skupnosti, tako v svojem ustvarjanju kot v izjavah za javnost.