EPK 2012 25.1.2012 13:50

Mariborski ulični strip o Violah požel različne odzive

Maribor, 25. januarja - Mariborska polomljena okna, razpadajoče fasade in nefunkcionalni objekti na Koroški cesti in še nekaterih ulicah so v času Evropske prestolnice kulture dobili slikovito podobo. Ilustrator Damjan Stepančič je skupaj z avtorjem besedil Zdravkom Dušo ustvaril ulični strip in z njim skušal zapolniti prazne lokale, kar nekaterim ni po godu.

Njuna zgodba o mestu, ki je nastala na temo navijaške skupine Viole, po pisanju časnika Večer provocira, a je to po mnenju Duše "najglasneje deklariran izraz pripadnosti mestu". Kljub temu je del javnosti ta duhovita in avtorsko drzna stripovska intervencija zelo vznemirila. Nekateri menijo, da ni razloga za "legitimiranje podivjanih Viol", oglašale naj bi se tudi borke za zaščito živali, nekatere pa naj bi motil vulgarni besednjak, piše Večer.

"Z Violami sobivate v Mariboru že nad dvajset let. Če bi bile tako nevarne, bi jih zdavnaj prepovedali, ampak mestni možje in policija že vedo. Mislim, da je mogoče tako močno navijaško identiteto z lastnim mestom kot v Mariboru v Sloveniji najti le še na Jesenicah. Imam ulico, imam prazen okvir na ulici in imam Maribor. Kako to spraviti skupaj, da bo živo, da bo pri tleh, vendar ne pritlehno, in da bo mariborsko. Da bo udarno. Nisem razmišljal, da bi se kdo lahko ustrašil tega," na očitke odgovarja Duša, sicer novinar, prevajalec in televizijski scenarist.

Na vprašanje, ali se morda utegne zgoditi, da bo kak strip treba umakniti s kakšne packe, ki bo sanirana ali dograjena, je odvrnil, da tega ne ve, saj je sem scenarist in ne urbanist. "Znano mi je samo, da naj bi strip ostal celo leto. Me prav zanima, kakšne intervencije bo doživel. Večina okvirjev je na razpolago vsem mimoidočim in težko si predstavljam, da ga ne bi doletela enaka usoda kakor vse javne površine, ki so izpostavljene grafitom in tudi vremenu," je za Večer povedal Duša.