EPK 2012 25.1.2012 14:20

V mariborski galeriji 3x razstava Pariz, London, Berlin

Maribor, 25. januarja - V mariborski galeriji 3x na Lentu bodo danes v okviru Evropske prestolnice kulture odprli slikarsko razstavo Pariz, London, Berlin avtorice in lastnice galerije Jasne Kozar. Na ogled bodo različni motivi iz omenjenih evropskih državnih in slikarskih prestolnic, ki jih je Kozarjeva tam ustvarila v času svojega bivanja.

"Razstavila bom okoli 50 svojih del, ki sem jih naredila v omenjenih mestih. Pariške slike so nastajale bolj v smislu klasike, predvsem Berlina pa sem se lotila tudi na način elektronskih instalacij. Celotna razstava je tako prehod od klasičnega slikarstva do čisto modernih časov sedanjega trenutka, seveda z mojim osebnim pogledom na to," je za STA povedala Kozarjeva.

Kot slikarko jo je tudi ob njenih poteh po omenjenih evropskih prestolnicah najbolj zanimalo umetniško življenje v teh mestih. Pariz je bil center tovrstne umetnosti v 19. stoletju, London je to danes, Berlin pa se trudi, da bi bil številka ena, a po njenem mnenju še dolgo ne bo.

Njena pariška dela zaznamujejo predvsem majhne lesene kocke z rokoko motivi, berlinska dela so v znamenju sodobne elektronske instalacije, iz Londona pa ima za zdaj dve sliki, ki ju je sama označila kot bolj "seksi".

Akademska slikarka Jasna Kozar je na ljubljanski akademiji za likovno umetnost končala študij slikarstva ter leta 1977 slikarsko specialko pri profesorju Gabrielu Stupici. Podiplomski študij je leta 1979 nadaljevala na Nacionalnem inštitutu za oblikovanje v Ahmedabadu v Indiji. V Slovenijo se je vrnila leta 1983 in deluje kot samostojna ustvarjalka na področju kulture.