Svet 26.1.2012 5:30

Tandem Leban/Kleindienst bo razstavljal v New Yorku

New York, 26. januarja - Slovenski tandem Leban/Kleindienst se bo med 27. in 29. januarjem predstavil v galeriji Residency Unlimited v New Yorku z razstavo "Structures of Valorization/Colonization". Predstavila bosta video dokumentarec "Newborn", ki obravnava sodobne oblike kolonizacije, in instalacijo "Peggy's Pups", ki tematizira strukture valorizacije v umetnosti.

Projekta bosta tokrat prvič predstavljena skupaj v okviru samostojne razstave, sta sporočila umetnika.

Projekt "Structures of Valorization" raziskuje odnos med umetnostjo, umetniškim trgom in z njim povezanimi sistemi valorizacije v umetnosti in družbi. Ključna vprašanja, ki jih načenja, so: idealizacija umetnosti in umetnika, sistem določanja vrednosti umetniških del in produkcija kapitala s strani kulturne industrije.

Tandem Leban/Kleindienst, kot pravi, nenehno preizprašuje pojav hiperkomodifikacije umetniških del ter nesorazmerno akumulacijo kapitala in nadzora. Umetnost je postala fetišizirano blago znotraj hierarhičnega valorizacijskega sistema, ki je dostopno le peščici izbrancev.

V okviru projekta "Structures of Colonization" bo predstavljen politični dokumentarec "Newborn", ki obravnava sodobno realnost Kosova po uradni razglasitvi njegove neodvisnosti. Dokumentarec govori o brutalnih razmerah skoraj popolne ekonomske, politične in kulturne podrejenosti ter razkriva pretresljivo stanje, ki v gledalcu vzbuja dvom o koristnosti mednarodne intervencije in pobude za vzpostavitev stabilnosti na tem območju. Projekt predstavlja sodobne oblike kolonizacije in delovanje njenih represivnih in ideoloških aparatov.