Na hitro prelistano 28.1.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 28. januarja - Pri založbi Modrijan so izdali Izbrane spise ameriškega filozofa in političnega aktivista Noama Chomskega, pri založbi Miš pa roman Marka Kosa Slike v zrcalu. Pri Slovenskem glasbenoinformacijskem centru je izšel izbor člankov iz spletne revije o glasbi Odzven 2011, pri Mladinski knjigi pa nabor misli Marka Nepa Knjiga prebujenja.

Ljubljana. Delo z mislimi Marka Nepa z naslovom Knjiga prebujenja. Foto: Mladinska Knjiga

Ljubljana.
Delo z mislimi Marka Nepa z naslovom Knjiga prebujenja.
Foto: Mladinska Knjiga

Ljubljana. Zbornik člankov iz spletne revije o glasbi Odzven 2011. Foto: Založba Sigic

Ljubljana.
Zbornik člankov iz spletne revije o glasbi Odzven 2011.
Foto: Založba Sigic

Ljubljana. Roman Marka Kosa Slike v zrcalu. Foto: Mladinska Knjiga

Ljubljana.
Roman Marka Kosa Slike v zrcalu.
Foto: Mladinska Knjiga

Ljubljana. Izbrani spisi ameriškega filozofa in političnega aktivista Noama Chomskega. Foto: Založba Modrijan

Ljubljana.
Izbrani spisi ameriškega filozofa in političnega aktivista Noama Chomskega.
Foto: Založba Modrijan

IZBRANI SPISI - RAZMIŠLJANJA NOAMA CHOMSKEGA

V zborniku objavljena besedila Noama Chomskega prinašajo prerez njegovega strokovno-znanstvenega, publicističnega in aktivističnega delovanja v zadnjih 50 letih. Izbor zajema več področij, na katerih se je Chomsky uveljavil kot svetovna avtoriteta. V svojih delih premišljuje o lingvističnih, psiholoških, moralno-etičnih, svetovnonazorskih, medijsko-propagandnih in gospodarsko-političnih vprašanjih. Najbolj oster je do uzakonjenih nepravilnosti v delovanju ameriške uradne politike. S srhljivo natančnostjo razgalja etično vprašljivo delovanje moderne politike v 20. in 21. stoletju ter zelo razumljivo pojasnjuje ozadja mnogih velikih svetovnih zgodb. Avram Noam Chomsky (1928) je ameriški jezikoslovec, filozof, kognitivist in politični aktivist, ki je od leta 1955 zaposlen kot profesor lingvistike na Univerzi MIT v ameriškem Cambridgeu. Znan je po inovativnih pristopih k teoriji jezika, vplival je tudi na razvoj moderne - kognitivne psihologije. Bolj kot znanstvenik je v svetu prepoznaven kot neizprosen kritik ameriške politike. Sam se deklarira za libertarnega socialista in anarhista, pogosto se oglaša s kritiko sodobnega kapitalizma. Poleg Izbranih spisov, ki jih je poslovenil Iztok Osojnik, je v slovenskem prevodu več avtorjevih del, med njimi Človeška narava in zgodovina (2007), Profit pred ljudmi: neoliberalizem in globalna ureditev (2005), 911: enajsti september (2005) in Somrak demokracije (2003).

SLIKE V ZRCALU - ROMAN MARKA KOSA O ISKANJU LJUBEZNI

Slike v zrcalu so zgodba o odraščanju, iskanju sebe v ljubezni do drugih, o drobnih užitkih in neizmerni volji do življenja. Delo, ki ga v založbi žanrsko opredeljujejo kot "bildungsroman", opisuje otroštvo in odraščanje na obeh straneh meje v času železne zavese. Vendar to ni politični roman. Družbeni položaj se izrisuje na ozadju osrednje romaneskne teme: iskanje ljubezni. V delu so opisani spomini zrelega moža na otroško razigranost, prvo ljubezen in ljubezenske užitke, ki so ji sledili, ter bolečino ob izgubi ljubljene osebe. Roman podaja življenjsko zgodbo Duleta Hudeta, ki ga bralec spremlja od malih nog do zrelih let. Marko Kos (1925) je napisal vrsto romanov in zgodb, vendar jih ni objavil, ker bi bilo to v nasprotju z inženirskim poklicem, ki se mu je posvetil. Leta 1972 je doktoriral iz tehniških znanosti in bil direktor Inštituta, ki ga je ustanovil v koncernu Litostroj, dokler ga niso izključili. Leta 1975 je habilitiral za izrednega profesorja na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani, vendar je bil leta 1980 zaradi "moralnopolitične neprimernosti in protisamoupravnega delovanja" suspendiran. Svoje kritične prispevke je objavljal v slovenskih medijih. S področja svoje stroke je napisal 16 knjig in več kot 1000 člankov. Leta 2010 je prejel zlati red predsednika države za zasluge za prispevek h gospodarski in kulturni blaginji Slovenije.

ODZVEN 2011 - ZBORNIK S ČLANKI IZ SPLETNE REVIJE O GLASBI

Zbornik na 288 straneh ponuja izbor 47 člankov, ki so bili objavljeni v prvem letu obstoja spletne revije o glasbi. Odzven je zasnovan široko in je odprt za različne glasbene zvrsti in različne poglede. Njegov namen je pritegniti posameznike, ki znajo kakovostno in poglobljeno pisati o glasbi, reflektirati vse ključne premike predvsem na domači glasbeni sceni in dvigovati zavest o glasbi ter poglabljati izkušnjo poslušanja glasbe. Z zbornikom želijo zagotoviti kakovostni glasbi, predvsem domači, vidno in odmevno mesto v vsakdanjem medijskem boju za pozornost poslušalcev in bralcev. Na Odzvenovih spletnih straneh je bilo v prvem letu objavljenih 90 recenzij plošč, koncertov, filmov in knjig, 77 novic v rubriki Žarišča, 14 esejev v rubriki Obzorja, 25 pogovorov in 12 serij mnenjskih besedil izpod peres glasbenih piscev oziroma glasbenikov. Sodelovalo je 60 avtorjev, ki so napisali približno 260 člankov, podprtih s slikovnimi oziroma avdio-video vsebinami.

KNJIGA PREBUJENJA - KNJIGA INSPIRATIVNIH MISLI ZA VSAK DAN

Knjiga o osebnostni rasti prinaša misli za vsak dan v letu. Vsako poglavje poleg misli vsebuje še avtorjevo razmišljanje ob resnični zgodbi in vaje. Od prvega izida leta 2000 je delo doživelo 17 ponatisov. Po tem, ko je knjigo Oprah Winfrey uvrstila na seznam njenih najljubših stvari, se je decembra 2010 povzpela na prvo mesto najbolj prodajanih knjig na lestvici Publishers Weekly. Mark Nepo je ameriški pesnik in filozof, ki že četrt stoletja poučuje o poeziji in duhovnosti. Doslej je izdal 11 knjig. Odkar je prebolel raka, se zaveda pomembnosti notranjega življenja, ki ga opisuje tudi v svojih delih; posveča se tudi odnosom ter raziskovanju procesov celjenja notranjih ran, pri katerih se povežeta umetnost in duhovnost. Delo je prevedla Darja Divjak Jurca, ilustrirala pa Jasna Janša. Spremno besedo je napisala Manca Košir, ki je prepričana, da bo knjiga bralcu pomagala občutiti "polnost bivanja in veličastje presežnega".