Slovenija 26.1.2012 11:49

Nad usodo ministrstva za kulturo zaskrbljeni tudi na DSP in v Glosi

Ljubljana, 26. januarja - Nad obeti, da v novi vladi ministrstvo za kulturo ne bi bilo več samostojen resor, so zaskrbljenost izrazili tudi na DSP in sindikatu Glosa. Predsednik društva Veno Taufer je v pismu, naslovljenem na predsednika DZ Gregorja Viranta in vse poslance, opozoril na zgodovinski pomen kulture za Slovence in na njeno vlogo v prihodnosti.

Kulturna javnost je svoje nestrinjanje, da bi bilo ministrstvo za kulturo združeno z izobraževanjem, znanostjo ali celo športom, že izrazila s številnimi podpisi peticije, ki je s prvopodpisanim Mitjo Čandrom objavljena na spletni strani EPK Življenje na dotik. V nekaj dneh je peticijo podpisalo skoraj 2000 ljudi. Peticijo podpirajo tudi na Društvu slovenskih pisateljev (DSP).

"Zavedati se namreč moramo, da je kultura tisti vir našega obstoja in moči ter samozavesti, h kateremu smo se obračali v svojih največjih nacionalnih stiskah. Zdaj smo se znašli v hudih časih, morda nič manj v velikih stiskah kot nekoč," je zapisal Taufer.

Na DSP so prepričani, da predstavlja ministrstvo za kulturo v Sloveniji edino uradno inštitucijo, ki z vso tudi mednarodno legitimnostjo lahko upravičeno predstavlja skupni slovenski kulturni prostor, zastopa slovensko kulturo, jo ohranja in skrbi zanjo tudi onkraj meja naše države.

Taufer v svojem pismu opozarja, da je bila kultura resda tista, ki je Slovence stoletja vodila in spodbujala pri ohranjanju nacionalne biti in nanjo se oprli kot na enega temeljnih konstitutivnih elementov slovenske državnosti pred 20 leti. "Vendar v skupnosti evropskih držav, ki smo se ji pridružili, se je pomen kulture samo še povečal: to je naš osnovni temelj in neizbrisna vsebina prepoznavnosti in različnosti; to je tudi zakonsko utemeljeno v civilizacijski in kulturni osmislitvi te evropske zveze," je še zapisal Taufer.

Predsednik sindikata Glosa Doro Hvalica je opozoril na ustavno določbo o pomembnosti kulture za ohranitev slovenstva in oblikovanje slovenske državnosti.

"Dosedanja slovenska politika vseh barv je to držo dokazovala tudi s posebno skrbjo za razvoj kulture, na statusni in simbolni ravni pa tudi s samostojnim ministrstvom za kulturo. Presenečeni ugotavljamo, da namerava to dobro prakso prekiniti prav skupina političnih strank, ki so bile nosilke slovenske pomladi in to kljub temu, da so imele v najbolj ključnih trenutkih pomembno podporo večine kulturnih ustvarjalcev in razumnikov," je zapisal Hvalica.

Predsednik Glose je v imenu članov zato izrazil protest, da bi nova vlada ministrstvo za kulturo razpustila ter ga "umaknila v zapeček močnejših in pomembnejših resorjev". Hvalica je prepričan, da bodo posledice takšnega ravnanja kljub morebitnim nasprotnim zagotovilom negativne in dolgoročne, pri čemer bo storjena težko popravljiva škoda, prihranka pa ne bo ali pa bo zanemarljiv.

Po njegovih besedah mora biti skrb za kulturo pri majhnem narodu in mladi državi "stokrat pomembnejša od skrbi za kulturo pri velikih in odraslih članih iste družine".